«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε ότι δεν θα λειτουργήσουμε τον Ιούνιο»

Η χθεσινή ανακοίνωση του Μουσείου Παραμυθιού για ενδεχόμενο κλείσιμό του, δεν είναι το happy end που θα έπρεπε να έχει.

Article featured image
Article featured image

Στα τρία χρόνια λειτουργείας του, το Μουσείο Παραμυθιού στη Λευκωσία, αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς του είδους, καθώς εκτός από μία πρωτότυπη ιδέα, με τις διάφορες δράσεις του, έφερε τα παιδιά κοντά σε έναν κόσμο που είχε χαθεί ένεκα της τεχνολογίας.

Την περίοδο της καραντίνας, μάλιστα, μέσα από τις ενέργειές του πέτυχε να στήσει ένα ολόκληρο παραμυθένιο δίκτυο, εμπλέκοντας γνωστούς και δημοφιλής καλλιτέχνες, πολιτικούς και άλλους σημαντικούς να ανθρώπου, οι οποίοι διάβαζαν παραμύθια στα παιδιά, διαδικτυακά.

Παρόλα αυτά η πλήρης αναστολή των υπηρεσιών του, κατά την περίοδο του lockdown, φαίνεται πως ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την επιβίωση τού Μουσείου, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διευθύντριάς του, Βίκυς Μπαλωμένου, στο Facebook, δεν θα λειτουργήσει τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι υπεύθυνοι του Μουσείου βρίσκονται στην αναζήτηση τρόπων και πόρων διάσωσής του, ωστόσο το μέλλον δεν διαγράφεται ευοίωνο.

Αυτούσια η ανάρτηση:

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν ( ; ) ένα «Μουσείο Παραμυθιού»...

Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, το «Μουσείο Παραμυθιού» ενδέχεται να κλείσει οριστικά τις πόρτες του.

Το «Μουσείο Παραμυθιού» δημιουργήθηκε αποκλειστικά με προσωπικά κονδύλια των ιδρυτών του και το όραμα να αποτελέσει έναν πραγματικά ζωντανό, πολύβουο χώρο δημιουργίας και ανάπτυξης του πολιτισμού. Στα τρία χρόνια λειτουργίας του, εξακολουθεί να συντηρείται από τους ιδρυτές του, με προσωπικές στερήσεις και εξοικονομήσεις.

Η αγάπη των παιδιών και του κόσμου, η απελευθέρωση της φαντασίας και της επινοητικότητας μικρών και μεγάλων, τα χαμόγελα και οι χαρούμενες παιδικές φωνές στις αίθουσές του, η ενθουσιώδης ανταπόκριση των επισκεπτών (δικών μας και τουριστών) που απολάμβαναν τον χώρο του «Μουσείου», τουλάχιστον όσο και τα παιδιά: Αυτά λειτούργησαν ως μοναδική κινητήριος δύναμη, στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε το «Μουσείο Παραμυθιού» στη ζωή, όλα αυτά τα χρόνια.

Δώσαμε ολόκληρο τον εαυτό μας, προσπαθώντας να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα ενός μουσείου, επί της ουσίας ανοικτού και σε δυναμική αλληλεπίδραση με την πόλη και τους επισκέπτες του, με βασικό σκοπό του τη διάσωση και διάδοση της τέχνης του παραμυθιού και της αφήγησης, ενός, δηλαδή, από τους πιο πυρηνικούς τομείς της κυπριακής (αλλά και της πανανθρώπινης) άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς.
Ακόμη και στη μακρά περίοδο της καραντίνας, που το «Μουσείο Παραμυθιού» ήταν υποχρεωτικά κλειστό, συνεχίσαμε να προσφέρουμε χαμόγελο στα παιδιά αναπτύσσοντας πολλαπλές δράσεις.

Η κρίση του κορωνοϊού, ωστόσο, με την πλήρη αναστολή της λειτουργίας του «Μουσείου Παραμυθιού», είναι το τελευταίο χτύπημα, αυτό που καθιστά αδύνατον να το στηρίξουμε, πλέον, από οικονομική άποψη. Με πόνο ψυχής βλέπουμε κάθε ελπίδα συνέχισης της λειτουργίας του να χάνεται , κάτι που μας πληγώνει βαθύτατα διότι είναι όνειρο ζωής για εμάς, που αγκαλιάστηκε από ολόκληρη την τοπική κοινωνία -γονείς, παιδιά, μαθητές, εκπαιδευτικούς- ακόμη και από τους τουρίστες που επισκέπτονταν την πόλη μας και την Κύπρο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα είμαστε στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το «Μουσείο Παραμυθιού» δεν θα λειτουργήσει τον Ιούνιο.

Βρισκόμαστε, ωστόσο, σε συζητήσεις με διάφορους φορείς, αναζητώντας τρόπους να διασωθεί το «Μουσείο Παραμυθιού». Είμαστε επίσης ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση. Εμείς, ως ιδρυτές του, δεν διεκδικούμε τίποτα. Είμαστε διατεθειμένοι να δωρίσουμε το Μουσείο σε κάποιον δημόσιο φορέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιώσιμότητα του και να συνεχίσει να επιτελεί το πολιτιστικό έργο του.
Ελπίζουμε πραγματικά να βρεθεί ένας «μαγικός βοηθός» και να το στηρίξει!

Βίκυ Μπαλωμένου
Διευθύντρια Μουσείου Παραμυθιού

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ