Η εμπειρία του Erasmus για τρεις Κύπριους φοιτητές δεν ήταν ακριβώς όπως τη φαντάστηκαν
Η Μαρία, ο Σταύρος και η Μαρίνα, και οι τρεις φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποφάσισαν να πάνε εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus, οι δύο Θεσσαλονίκη και ο ένας Πράγα, έχοντας -εννοείται- μεγάλες προσδοκίες για την εκεί τους εμπειρία.
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020
3
λεπτά
Έλα όμως που… το σύμπαν είχε άλλα σχέδια. Εκεί που σκέφτεσαι πως θα πας σε ένα καινούργιο περιβάλλον, να γνωρίσεις άλλους ανθρώπους, να πας κοντινά ταξίδια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να βγεις, να διασκεδάσεις, να χορέψεις, να ξεδώσεις ρε παιδί μου, ξαφνικά -και μη έχοντας άλλη επιλογή- βρίσκεσαι κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα παρακολουθώντας σειρές από την τηλεόραση.
Σκέτη απογοήτευση. Αυτό έζησαν τρεις Κύπριοι φοιτητές ERASMUS εν καιρώ καραντίνας και τη μοιράζονται μαζί μας.
Από τη Χριστίνα Χριστοφόρου.
Η Μαρία πήγε στη Θεσσαλονίκη
«Η εμπειρία μου με το πρόγραμμα Erasmus πίστευα ότι θα ήταν ένα μεγάλο ταξίδι, με πολλές νέες γνωριμίες, τοπία, ανθρώπους και κουλτούρες. Πίστευα ότι θα μπορέσω να κάνω ένα μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη ή έστω στη χώρα που είχα πάει.
Όταν είχα ακούσει για τον κορωνοϊό δεν πίστευα ότι ήταν κάτι που θα έφτανε στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στην Κύπρο ή την Ελλάδα, τη χώρα που πήγα Erasmus. Πίστευα ότι θα ήταν κάτι παροδικό και θα περνούσε χωρίς να μας επηρεάσει, δεν μου πέρασε καν από το μυαλό ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τα μελλοντικά μου σχέδια.
Όταν έμαθα ότι έπρεπε να μείνω στο σπίτι κλεισμένη τρόμαξα και φοβήθηκα γιατί είχα συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης με τον ιό (περισσότερο φοβήθηκα για το πώς μπορεί να επηρεάσει τα αγαπημένα μου πρόσωπα που ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες και όχι τόσο για μένα ή για το ότι χρειαζόταν να μείνω κλεισμένη στο σπίτι).
Βρισκόμουν σε καραντίνα για περίπου 6 εβδομάδες, δηλαδή με περιορισμό κυκλοφορίας. Με τη χαλάρωση των μέτρων είχαν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες των τελικών εξετάσεων, οπότε οι έξοδοι μου και πάλι ήταν περιορισμένες.
Στην πραγματικότητα δεν κατάφερα να ζήσω αυτό που περίμενα, όμως η χαλάρωση των μέτρων σίγουρα μας άφησε να πάρουμε έστω και μια μικρή γεύση από αυτό. Οι κυρίες μου δραστηριότητες στην περίοδο της καραντίνας ήταν το μαγείρεμα, το διάβασμα, οι ταινίες και η γυμναστική».
Στη Θεσσαλονίκη και η Μαρίνα
«Ήθελα να περάσω ωραία γνωρίζοντας νέες κουλτούρες, να έχω μια νέα καθημερινότητα, να γνωρίσω νέους ανθρώπους και να βγω από τη ρουτίνα μου. Μόλις ήρθε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, πίστευα ότι δεν θα είχε καλή κατάληξη και ότι ο ιός θα επεκταθεί, επηρεάζοντας και την εμπειρία μου. Έτσι, πριν από το lockdownεπέστρεψα Κύπρο και άρα δεν έζησα σχεδόν καθόλου την εμπειρία του Erasmus».
Ο Σταύρος πήγε Πράγα για Erasmus
«Ήθελα να γνωρίσω ανθρώπους από όλο το κόσμο, να ταξιδέψω σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, γι’ αυτό επέλεξα και την Τσεχία που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης. Επίσης, ήθελα να δω πως δουλεύει ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό.
Όταν άκουσα για τον κορωνοϊό, πίστευα ότι θα παρέμενε στην Κίνα και ότι δεν θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό άλλες χώρες, ούτε και το ERASMUS. Δεν πέρασε από το μυαλό μου το τι θα ακολουθούσε.
Στο άκουσμα της είδησης ότι έπρεπε να κλειστώ στο σπίτι, αρχικά σοκαρίστηκα. Προφανώς απογοητεύτηκα, αλλά παρόλα αυτά παρέμεινα στην Πράγα με την ελπίδα ότι αυτή η κατάσταση θα ανατρεπόταν σύντομα.
Ήμουν περίπου ενάμισι μήνα σε καραντίνα. Μπορώ να πω πως στάθηκα λίγο τυχερός μέσα στην ατυχία μου, γιατί στη χώρα στην οποία επέλεξα να πάω η κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν πολύ καλύτερη και τα μέτρα όχι τόσο αυστηρά.
Πρόλαβα να ζήσω έστω και λίγο την εμπειρία, όταν κάποιοι χώροι διασκέδασης άνοιξαν στις αρχές Μαΐου. Στην καραντίνα, κυρίως ασχολούμουνα με το διάβασμα, έκανα γυμναστική σε ένα πάρκο, έβλεπα σειρές, μαγείρευα και κυρίως κοιμόμουν. Μετά την καραντίνα, πήγαινα σε κάποια μπαρ, βόλτες σε ανοιχτούς χώρους και γυμναστήριο».