Τα εξωφρενικά έσοδα του Zoom σε μόλις τρεις μήνες (αυτούς της καραντίνας)

Έγινε δουλίτσα!

Article featured image
Article featured image

Τα έσοδα της Zoom εκτοξεύτηκαν κατά 169% σε σχέση με το περασμένο έτος, φτάνοντας τα 328 εκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο Φεβρουαρίου - Απριλίου εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Με τα κατά τόπους lockdown να αναγκάζουν σε κατ' οίκον εργασία εκατομμύρια εργαζομένους, η εταιρεία κατέγραψε «αστρονομική αύξηση» των νέων πελατών της: Περίπου 265.400 επιχειρήσεις με πάνω από 10 εργαζομένους χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα, που μεταφράζεται σε αύξηση 354% σε σχέση με το 2019.

Παρότι το επιχειρηματικό αυτό επικοινωνιακό εργαλείο δημιουργήθηκε πριν από περίπου μία δεκαετία, η δημοτικότητά του εκτινάχθηκε στις αρχές του έτους, με εκατομμύρια ανθρώπους να το χρησιμοποιούν τους μήνες της καραντίνας για λογής λόγους: Από κυβερνητικά συμβούλια και συσκέψεις εταιρειών έως θρησκευτικές εκδηλώσεις και πάρτυ γενεθλίων. «Η κατ'οίκον εργασία και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης επιτάχυναν σημαντικά τη χρήση και την κίνηση της τηλε-επικοινωνίας μέσω Zoom» εξηγεί ο Eric Yuan, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, προσθέτοντας πως η πανδημία εκτόξευσε και τη δωρεάν χρήση της πλατφόρμας μετααξύ των χρηστών που τη χρησιμοποιούσαν με το χρονικό όριο των 40 λεπτών, προτού κληθούν να πληρώσουν για παραπάνω χρόνο. Βεβαίως, η εκτόξευση χρήσης και εσόδων είχε και συνέπειες καθώς η Zoom κλήθηκε να διαχειριστεί την ανεπιθύμητη προσοχή κάποιων που προκάλεσαν προβλήματα ασφαλείας.

Στις αρχές Μαρτίου προέκυψαν προβλήματα στο πεδίο κρυπτογράφησης και της τακτικής τού «Zoombombing» μέσω του οποίου τρολ έκαναν παρεμβολές με πορνό και λογής ακατάλληλο υλικό σε επικοινωνίες, προκαλώντας ακόμα και την προσωρινή απαγόρευση της πλατφόρμας σε σχολεία κάποιων χωρών. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης και παρά τις καλές προθέσεις, ανοίξαμε την πλατφόρμα μας σε πρωτόγνωρο αριθμό νέων χρηστών χωρίς να αναλογιστούμε τις προκλήσεις όσων δεν είχαν πλήρη υποστήριξη ΙΤ ή εγκατεστημένα πρωτόκολλα για ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Ως αποτέλεσμα, βιώσαμε τις επιπτώσεις που συνδέονται με διακοπές, ζητήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας» σημείωσε ο Yuan. H παρουσία της Zoom επέτεινε τον ανταγωνισμό με μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίες όπως οι Facebook και Google. Ο ανταγωνισμός αναμένεται σκληρότερος προσεχώς καθώς η αγορά υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης αναμένεται να τριπλασιαστεί από τα 14 δισεκατομμύρια το 2019 στα 50 δισ. δολ το 2026, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ερευνών Global Market Insights.

Με πληροφορίες από CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ