Γνωστή αλυσίδα καφέ άνοιξε κατάστημα στο οποίο όλοι οι υπάλληλοι μιλούν τη νοηματική γλώσσα

Είναι το πρώτο του είδους του στην Ιαπωνία και το πέμπτο της αλυσίδας παγκοσμίως.

Article featured image
Article featured image

Στην καφετέρια δίνονται ευκαιρίες εργασίας σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής, επιστρατεύοντας την τεχνολογία αλλά και την τέχνη ώστε ο χώρος να λειτουργήσει ως «γέφυρα επικοινωνίας» για κάθε επισκέπτη - είτε γνωρίζει την νοηματική είτε όχι.

Οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν φωνητικά και τάμπλετ -στα ταμεία- μετατρέπουν την παραγγελία τους σε κείμενο για τους υπαλλήλους. Εναλλακτικά μπορούν να δείξουν τον καφέ της επιλογής τους στο μενού ή, αν πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη παραγγελία εκτός καταλόγου, να τη γράψουν σε ένα σημειωματάριο.

Όταν ο καφές τους είναι έτοιμος, ένα βίντεο τους προσκαλεί - και πάλι στη νοηματική - να πλησιάσουν για να τον παραλάβουν. Την καφετέρια κοσμούν έργα τέχνης του Hidehiko Kado, ενός παιδιού με μειωμένη ακοή.

1641444_starbucks_kofous_iaponia_2.jpg

1641442_starbucks_kofous_iaponia_4.jpg

Το «Signing Store» άνοιξε τις πόρτες του στις 27 Ιουνίου, στο Κουνιτάτσι Σίτι του Τόκιο, «μια περιοχή με μακρά ιστορία στην κοινότητα των κωφών και των ατόμων με μειωμένη ακοή», όπως αναφέρει το δελτίο τύπου. Είναι το πρώτο του είδους του στην Ιαπωνία και το πέμπτο της αλυσίδας παγκοσμίως.

Το πρώτο Starbucks για κωφούς είχε ανοίξει το 2016 στην Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία και αργότερα λειτούργησαν αντίστοιχα καταστήματα σε Ουάσιγκτον, Γκουανγκζού (Κίνα) και Πένανγκ (πάλι στη Μαλαισία).

1641450_starbucks_kofous_12333.jpg

«Τα Starbucks προσλαμβάνουν συνεργάτες που είναι κωφοί ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής από το 1996 που εισήλθαν στην αγορά της Ιαπωνίας, και αυτοί οι συνεργάτες έχουν εντυπωσιακό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες», λέει ο CEO των Starbucks Coffe Japan, Τακαφούμι Μιναγκούτσι. «Εμπνευσμένοι από το πάθος τους, δημιουργήσαμε αυτό το κατάστημα ως χώρο αναφοράς».

Η Ιαπωνία ξεκίνησε την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού στις 25 Μαΐου επιτρέποντας σε εστιατόρια και καφετέριες να υποδεχτούν ξανά πελάτες. Για λόγους ασφαλείας ωστόσο, το κατάστημα σερβίρει για την ώρα μόνο σε πακέτο τους καφέδες και τα σνακ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 466 εκατομμύρια ανθρώπων αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής σε όλο τον κόσμο και στα επόμενα 30 χρόνια, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί.


Με πληροροφορίες από LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ