«Κόπηκε» η γη και βούλιαξαν σπίτια στη θάλασσα της Νορβηγίας

Βίντεο από τη συγκλονιστική (ξαφνική) κατολίσθηση.

Article featured image
Article featured image

Μια ξαφνική κατολίσθηση προκάλεσε την καταστροφή τουλάχιστον 8 οικιών στην Άλτα της Νορβηγίας, όταν τα κτίσματα παρασύρθηκαν μαζί με το κινούμενο έδαφος και βυθίστηκαν στην θάλασσα.

Σύμφωνα με αξιωματικό του τοπικού αστυνομικού τμήματος που μίλησε στο LiFO, τα περισσότερα από τα οικήματα που καταστράφηκαν δεν ήταν μόνιμες κατοικίες και αυτό συνέτεινε στο να μην χάσει κανένας άνθρωπος την ζωή του. «Αν αυτό είχε συμβεί το Σαββατοκύριακο μπορεί να είχαμε θύματα». «Ήταν κυρίως εξοχικές εστίες.

Την Τετάρτη, 3 Μαΐου, στις 3:15μ.μ τοπική ώρα μια παραθαλάσσια περιοχή μήκους 660 μέτρων και πλάτους 160 μ. υποχώρησε άξαφνα στέλνοντας στην θάλασσα ό,τι βρισκόταν πάνω της.

katolisthisi_norvigia_vithistikan_spitia.jpg


Η αστυνομία ειδοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά και αμέσως ξεκίνησε χερσαία και εναέρια επιχείρηση διάσωσης, καθώς οι αρχές φοβούνταν ότι κάποιοι από τους ιδιοκτήτες ήταν πιθανό να έχουν παρασυρθεί μαζί με τα σπίτια τους.

Ένας από αυτούς όντως σώθηκε την τελευταία στιγμή, όταν άκουσε έναν πολύ δυνατό θόρυβο, νομίζοντας ότι κάποιος του χτυπά την πόρτα. Βγαίνοντας από το σπίτι, αμέσως συνειδητοποίησε τον κίνδυνο και το έβαλε στα πόδια. «Έτρεξα για τη ζωή μου», δήλωσε στο The Local Norway.


Ένας άλλος ντόπιος κατέγραψε την καταστροφή σε κάμερα. Η επιχείρηση διάσωσης τερματίστηκε στις 7 το απόγευμα, όταν διαπιστώθηκε πως δεν έλειπε κανείς από την καταμέτρηση.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, μετά την μεγάλη κατολίσθηση ακολούθησαν και άλλες μικρότερης κλίμακας και ειδικοί όπως ο μηχανικός Anders Bjordal προειδοποιούν ότι η δραστηριότητα αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί για ακόμη μερικές ημέρες.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ