Ο άνδρας μαζί και ο γιατρός που εκτέλεσε τις βάρβαρες επεμβάσεις κατηγορούνται από τις αρχές για παράνομη κλειτοριδεκτομή στα τρία κορίτσια, αφού στην Αίγυπτο από το 2016 θεωρείται εγκληματική ενέργεια.
Ο γιατρός πήγε στο σπίτι των κοριτσιών αφού τους είπε ο πατέρας τους ότι θα λάβουν «εμβολιασμό» κατά του κορωνοϊού, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου.
«Τα κορίτσια, ηλικίας κάτω των 18 ετών, ήταν ναρκωμένα και ο γιατρός έκοψε τα γεννητικά τους όργανα». Η διαδικασία του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων είναι παράνομη από το 2008 στην Αίγυπτο. Παραμένει ωστόσο αρκετά διαδεδομένο έθιμο.
Τα κορίτσια ενημέρωσαν τη μητέρα τους, η οποία είναι διαζευγμένη από τον πατέρα τους για τη διαδικασία και εκείνη με τη σειρά της ειδοποίησε τις αρχές. «Λιποθύμησαν και όταν ξύπνησαν, σοκαρίστηκαν που είδαν τα πόδια τους δεμένα μεταξύ τους, έχοντας αφόρητους πόνους στην περιοχή των γεννητικών τους οργάνων», δήλωσε ο εισαγγελέας.
Η εκτέλεση κλειτοριδεκτομών αναβαθμίστηκε σε εγκληματική ενέργεια στην Αίγυπτο το 2016 και οι γιατροί μπορούν να φυλακιστούν έως και επτά χρόνια εάν κριθούν ένοχοι. Επίσης, για όποιον ζητήσει να τελεστεί η βάρβαρη επέμβαση, ο νόμος ορίζει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει διωχθεί επιτυχώς βάσει του νόμου. Ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών λένε ότι οι δικαστές και η αστυνομία δεν λαμβάνουν αρκετά σοβαρά τη νομοθεσία. «Είναι πραγματικά σοκαριστικό το γεγονός ότι αρχές όπως οι δικαστές και η αστυνομία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις υποθέσεις αυτές με μεγάλη επιείκεια εδώ», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP η Reda el-Danbouki, εκτελεστική διευθύντρια του Γυναικείου Κέντρου Προσανατολισμού και Νομικής Ενημέρωσης στο Κάιρο.
Τον Ιανουάριο, η 14χρονη Nada Abdel Maqsood πέθανε από αιμορραγία μετά από κλειτοριδεκτμή πυροδοτώντας κύματα οργής στο διαδίκτυο. Οι γονείς της και ο γιατρός παραπέμφθηκαν σε ποινικό δικαστήριο, αλλά ο η Danbouki λέει ότι δεν είναι πλέον σαφές εάν θα προχωρήσει η υπόθεση σε δίκη.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που ζουν σήμερα έχουν υποστεί κάποια μορφή ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων. Στην Αίγυπτο, είναι ευρέως διαδεδομένη τόσο στις χριστιανικές όσο και στις μουσουλμανικές κοινότητες, και συχνά δικαιολογείται για πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς λόγους, αλλά στην ουσία, αφορά μόνο στην επιθυμία για έλεγχο της σεξουαλικότητας μιας γυναίκας.
Το 87% των γυναικών και των κοριτσιών ηλικίας 15-49 ετών στην Αίγυπτο, έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή, σύμφωνα με έρευνα του 2016 του ΟΗΕ.
Με πληροφορίες του BBC