Πρόταση για φόρο «κακής διατροφής»

Στη Γαλλία συζητούν για την επιβολή φόρου «κακής διατροφής» στους πολίτες και η Κομισιόν θέλει να αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας του burger, με κρέας εντόμων για το καλό μας.

Article featured image
Article featured image

Στις διατροφικές συνήθειες των πολιτών της φαίνεται να εστιάζει το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει το ημερήσιο μενού που επιλέγουν οι Ευρωπαίοι, το οποίο χαρακτηρίζεται στη βάση του ως ανθυγιεινό και επιβλαβές.

Η Κομισιόν, για παράδειγμα, εξετάζει σε βάθος δεκαετίας, να παρουσιάσει εναλλακτικές σε σχέση με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, το οποίο σκέφτεται να αντικαταστήσει με πρωτεΐνη από έντομα ή «κρέας» από φυτικά προϊόντα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γαλλία, η οποία σε μία πιο εξειδικευμένη πρόταση, εξετάζει το ενδεχόμενο φόρου «κακής διατροφής» στους πολίτες της.

Γερουσιαστές στη Γαλλία προωθούν φόρο στην «κακή διατροφή»- κατά κάποιο τρόπο- καθώς αποδεικνύεται ότι οι πολίτες της χώρας θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους υιοθετώντας πιο «τεμπέλικες» διατροφικές συνήθειες.

Ο φόρος που προτείνουν αφορά τροφές με υψηλό ποσοστό αλατιού, ζάχαρης και λίπους και στόχος του είναι να αποτρέψει τους Γάλλους να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες προ- μαγειρευμένων γευμάτων.

Οι γερουσιαστές δεν τρέφουν αυταπάτες ότι θα πείσουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα μαζικά αυτά τα τρόφιμα, αλλά ελπίζουν ότι τουλάχιστον θα καταφέρουν να πιέσουν τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν να υιοθετήσουν καλύτερες πρακτικές.

Το εν λόγω σχέδιο εξασφάλισε διακομματική υποστήριξη σε επιτροπή της Γερουσίας, στην οποία κατατέθηκε η σχετική έκθεση. «Υπάρχουν καλοί λόγοι για νομοθέτηση προκειμένου να βελτιωθούν οι συνταγές της βιομηχανίας», δήλωσε ένας από τους γερουσιαστές που συνέταξαν την έκθεση, ο Ζαν- Λουκ Φισέ.

Ο φόρος θα είναι παρόμοιος με εκείνον στα αναψυκτικά, που επιβλήθηκε πριν από δύο χρόνια, εξήγησε. Αυτός ποικίλλει από 3,08 ευρώ- για 100 λίτρα που περιέχουν κάτω από ένα κιλό ζάχαρη- έως 24,12 ευρώ- για 100 λίτρα αναψυκτικού που περιέχει 15 κιλά ζάχαρη. Ο φόρος αυτός οδήγησε στη μείωση της ποσότητας ζάχαρης που προστίθεται σε αναψυκτικά, σύμφωνα με μια μελέτη.

Το σύστημα φορολόγησης- λένε οι γερουσιαστές- μπορεί να βασιστεί στο σύστημα σήμανσης τροφίμων, ανάλογα με τη ζάχαρη, το λίπος, το αλάτι και τις θερμίδες που περιέχουν. Η κλίμακα ξεκινά από το σκούρο πράσινο- για τα πιο υγιεινά τρόφιμα- και φτάνει στο κόκκινο για τα πιο ανθυγιεινά. Αυτό που θέλουν οι γερουσιαστές είναι να υπάρξει φόρος στα «κόκκινα» και «πορτοκαλί» τρόφιμα.

Πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας δημιουργεί ανησυχία για το πώς έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες των πολιτών της. Η αγορά των προπαρασκευασμένων γευμάτων αυξάνεται κατά 4,4% κάθε χρονιά από το 1960, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια έχει μειωθεί κατά 25% ο χρόνος που περνούν οι Γάλλοι στην κουζίνα.

Με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του ποσοστού των Γάλλων που ζουν μόνοι, το υπουργείο Γεωργίας εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το ποσοστό προμαγειρευμένων γευμάτων, έως το 2025.

Με πληροφορίες από Times

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ