Όχι, δεν άλλαξε επάγγελμα ο Φαίδωνας

Ο Δήμαρχος Πάφου κάθισε στη θέση του οδηγού του συγκεκριμένου λεωφορείου, θέλοντας να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα. Ένα ηχηρό περιβαλλοντικό μήνυμα.

Article featured image
Article featured image

Ο Δήμος Πάφου παρέλαβε σήμερα το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο στην Κύπρο.


Ηχηρό μήνυμα προς την κοινωνία και τους πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος, με την αξιοποίηση της ηλεκτροκίνησης, στέλνει ο Δήμος Πάφου, με την επίσημη παραλαβή του πρώτου στην Κύπρο ηλεκτρικού λεωφορείου.

Μιλώντας το πρωί κατά την παραλαβή του οχήματος, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Δήμος Πάφου καθίσταται ο πρώτος Δημόσιος Οργανισμός που αποκτά ένα ηλεκτροκίνητο λεωφορείο και κάλεσε τις υπόλοιπες Τοπικές Αρχές, τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες και τους ιδιωτικούς οργανισμούς να προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Δήμος Πάφου, πρόσθεσε ο κ. Φαίδωνος θα φροντίσει ώστε ο σταθμός φόρτισης, που παραλήφθηκε μαζί με το όχημα, να λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον με φωτοβολταϊκά και όχι με ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο παράγεται από ρυπογόνο μαζούτ, προκειμένου το λεωφορείο να κινείται με πραγματικά «πράσινη» ενέργεια.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ 5.jpg


Σημείωσε επίσης ότι στο πλαίσιο των προ-δοκιμαστικών του διαδρομών, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο όπως το ηλεκτρικό λεωφορείο αξιοποιηθεί για τη μεταφορά ηλικιωμένων από τα Κέντρα Ηλικιωμένων Πάφου προς το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης και αντίστροφα, ως ελάχιστη προσφορά του Δήμου προς το κοινωνικό σύνολο.

Στο πλαίσιο της τελετής παραλαβής, ο Δήμαρχος Πάφου, συνοδευόμενος από Δημοτικούς Συμβούλους και τους τεχνικούς του λεωφορείου, οδήγησε δοκιμαστικά το όχημα σε μικρή απόσταση εντός του χώρου στάθμευσης.

Το λεωφορείο, συνολικού κόστους 260.000 ευρώ περίπου, είναι χωρητικότητας 20 ατόμων με πρόνοιες για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και θα κυκλοφορεί σε ειδικές «πράσινες διαδρομές», που σχεδιάστηκαν ειδικά για την ανάδειξη των πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων της πόλης και θα είναι δωρεάν για το κοινό, ντόπιους και τουρίστες.

Θα διέρχεται μέσα από τους κύριους δρόμους και τα αξιοθέατα του παραδοσιακού ιστορικού κέντρου της πόλης, καθώς και από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κάτω Πάφου.

Η προμήθεια του λεωφορείου έγινε κατόπιν διαγωνισμού στο πλαίσιο του έργου ECOROUTS το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό €1.262.200,00 εκ των οποίων το ποσό των 336.000,00 € αντιστοιχεί τον Δήμο Πάφου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ