Κι άλλοι «εξολοθρευτές» στη μάχη για τον βιολογικό έλεγχο των τρωκτικών [ΕΙΚΟΝΕΣ]

«Ξεκινήσαμε με την τοποθέτηση φωλιών στην Πράσινη Γραμμή και η προσπάθεια αυτή τη στιγμή εξελίσσεται σε διάφορες αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη την Κύπρο».

Article featured image
Article featured image

Σε δηλώσεις κατά τη διαδικασία εγκατάστασης 30 φωλιών Ανθρωποπουλιών (Tyto alba), η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Χοιροκοιτίας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική την συγκεκριμένη πρωτοβουλία η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας ενός παγκύπριου προγράμματος εγκατάστασης ανθρωποπουλιών για τον βιολογικό έλεγχο των τρωκτικών».


anthropo4.jpg

anthropo3.jpg



Πρόσθεσε ότι «ήδη οι πιλοτικές μας προσπάθειες σε διάφορα σημεία της Κύπρου έχουν στεφθεί με σημαντική επιτυχία. Υπάρχουν περιοχές οι οποίες ταλαιπωρούνταν από τα τρωκτικά και σήμερα για την αντιμετώπιση τους δεν χρησιμοποιείται πλέον ποντικοφάρμακο, χρησιμοποιείται μόνο αυτή η προσέγγιση που είναι φιλική προς το περιβάλλον και συμβατική με τις νέες πολιτικές που θέλουν σεβασμό προς το περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία».


anthropo2.jpg


Ο κ. Καδής σημείωσε πως «σ’ αυτή μας τη προσπάθεια έχουμε τη συνδρομή των αρμόδιων Υπηρεσιών του κράτους, δηλαδή της Υπηρεσίας Θήρας, του Τμήματος Δασών, του Τμήματος Γεωργίας όπως επίσης και επιστημόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι πολύ σημαντικό ότι στην προσπάθεια συμμετέχουν και επιστήμονες από το Ισραήλ, κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίου εμβέλειας  οι οποίοι έχουν καταφέρει με την συνδρομή τους να απαλλάξουν το Ισραήλ από τα ποντικοφάρμακα και εκεί αξιοποιείται μόνο αυτή η μέθοδος για αντιμετώπιση των τρωκτικών».

Θεωρούμε συνέχισε ο κ. Καδής «ιδιαίτερα σημαντική τη συνδρομή μη κυβερνητικών οργανισμών και οργανωμένων συνόλων στις προσπάθειες μας. Είναι χαρακτηριστική η συνδρομή του Bird Life, όπως και απτό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας είναι η συμμετοχή σήμερα, του παραρτήματος της Λάρνακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κύπρου, που προσφέρει τις φωλιές που εγκαταστήσαμε».

Σημείωσε ακόμα ότι «με τη συνεργασία όλων θεωρούμε ότι θα πετύχει η προσπάθεια μας που θα έχει όφελος για το περιβάλλον και για την υγεία των πολιτών. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί γύρω στις 300 φωλιές, μέσα στην επόμενη περίοδο θα εγκαταστήσουμε άλλες 100 και θεωρούμε ότι θα είναι μια προσπάθεια η οποία μόνο καλά μπορεί να προσφέρει».


anthropo6.jpg



Ερωτηθείς για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αξιοποίηση του ανθρωποπουλιού ως μέσου βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών, ο Υπουργός ανέφερε ότι αυτό «ολοκληρώθηκε πρόσφατα και παρουσιάστηκε στο γραφείο του με την συνδρομή όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών και μπαίνει πλέον σε εφαρμογή. Ήδη στους προϋπολογισμούς της επόμενης χρονιάς μπήκε συγκεκριμένο κονδύλι που θα καλύψει την προσπάθεια επέκτασης του δικτύου με τις φωλιές για αντιμετώπιση των τρωκτικών».  

anthropo5.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ