Αν τρως στο γραφείο ή θα οδηγήσεις μετά το μεσημεριανό, καλύτερα να αποφύγεις αυτά

Πόσες φορές, μετά το μεσημεριανό, ένιωθες πως το μόνο που ήθελες ήταν να πας για ύπνο;

Αν τρως στο γραφείο ή θα οδηγήσεις μετά το μεσημεριανό, καλύτερα να αποφύγεις αυτά

Πόσες φορές, μετά το μεσημεριανό, ένιωθες πως το μόνο που ήθελες ήταν να πας για ύπνο;

Article featured image
Article featured image

Το φαγητό πριν την οδήγηση μειώνει τα αντανακλαστικά των οδηγών, σύμφωνα με συγκλίνουσες έρευνες. Η κατανάλωση υπερβολικής τροφής μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, κόπωση, άγχος ή στομαχικές διαταραχές που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της οδήγησης, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος.

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος αντίδρασης μετά το φαγητό μειώνεται έως και 44%.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από το μεσημεριανό γεύμα η απόδοση του οδηγού μειώνεται κατά 10%, ενώ τα γεύματα μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, κοιλιακούς πόνους, καούρα και αέρια - συμπτώματα που επηρεάζουν την ικανότητα του οδηγού και δεν του επιτρέπουν να συγκεντρωθεί στην οδήγηση.

Η οδήγηση είναι μία δραστηριότητα που καίει από 1.000 έως 1.350 θερμίδες την ημέρα. Δηλαδή, έχει παρόμοια ποσοστά καύσεων με τις θερμίδες που καταναλώνονται όταν ο κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας ή ανάπαυσης.

Τηγανητά, πικάντικα τρόφιμα και σάλτσες μπορούν να προκαλέσουν εμμέσως προβλήματα σε ό,τι αφορά την ασφαλή οδήγηση, ενώ καλό είναι να αποφεύγονται και το ρύζι, τα φασόλια και τα ζυμαρικά. Τα κρεμμύδια και οι ντομάτες επίσης συνδέονται με την δυσπεψία.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Loughborough και του European Hydration Institute, οι οδηγοί που δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένοι κάνουν λάθη παρόμοια με εκείνους που έχουν στο αίμα τους επίπεδο αλκοόλ 0,8γρ/λίτρο. Είναι, δηλαδή, σαν να έχουν πιει τέσσερα ποτήρια κρασί.

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τους γιατρούς, σε ζάλη, εμετό και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, απώλεια συνείδησης. Επίσης, τα περίφημα «ενεργειακά ποτά» κατά τη διάρκεια της οδήγησης βοηθούν σε μεγάλο βαθμό.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους οδηγούς που προγραμματίζουν πολύωρα ταξίδια να κάνουν συχνές στάσεις και να τρώνε μικρές ποσότητες φαγητού. Αν υπάρχει δυνατότητα ενός κρύου γεύματος, είναι προτιμότερη ενώ καλό είναι να βγαίνουν και να περπατούν για ένα τέταρτο της ώρας, ή να δοκιμάσουν κοιμηθούν για λίγο σε κάποιο χώρο στάθμευσης, αν αισθανθούν κουρασμένοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ