Το πιο πιθανόν να μην έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα ψυγεία έχουν μαγνητική πόρτα, καθώς έτσι τα γνώρισες, άρα λογικά, έτσι ήταν πάντα. Κι όμως, τα ψυγεία τα πρώτα χρόνια έκλειναν με διαφορετικό τρόπο.
Το πρώτο μοντέρνο ηλεκτρικό ψυγείο ήρθε το 1927 από την General Electric και έγινε μια συνηθισμένη οικιακή συσκευή στις ΗΠΑ τη δεκαετία που ακολούθησε η οποία ακολούθως κατέκτησε τον κόσμο. Ασχέτως με την τεχνολογία ψύξης, οι πόρτες τον ψυγείων τότε, έκλειναν και σφραγίζονταν με έναν μηχανικό μάνταλο.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, παρατηρήθηκαν πολλοί θάνατοι παιδιών στις ΗΠΑ οι οποίοι ονομάστηκαν «θάνατοι ψυγείου». Πολλά παιδιά έμπαιναν μέσα στο ψυγείο για να κρυφτούν, και εν τέλει κλειδώνονταν μέσα. Οι συγκεκριμένες συσκευές ήταν αεροστεγείς, όταν έκλεινα, για να διατηρούν τη ψύξη, όποτε αυτός που θα τύγχανε να κλειδωθεί μέσα, δεν είχε μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, εξ ου και πολλά παιδιά πέθαναν από ασφυξία.
Στατιστικά της περιόδου μεταξύ Ιανουαρίου του 1954 και Ιουνίου του 1956, δείχνουν πως τουλάχιστον 54 παιδιά κλείστηκαν μέσα σε ψυγεία με τα 39 από αυτά να βρίσκουν οδυνηρό θάνατο.
Όταν το ζήτημα αναδείχθηκε, η πολιτεία της Οκλαχόμα θέσπισε νόμο που έλεγε πως η εγκατάλειψη ψυγείου με μάνταλο σε μέρος όπου μπορεί να το βρει ένα παιδί είναι παράνομη. Πολλοί εθελοντές και επιθεωρητές υγείας έψαχναν εγκαταλελειμμένα ψυγεία για να αφαιρέσουν τις πόρτες και τον μάνταλο. Όμως όλα αυτά δεν ήταν αποτελεσματικά.
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ασφάλεια των ψυγείων στις ΗΠΑ ψηφίστηκε το 1956 και ζητούσε έναν διαφορετικό τρόπο για το κλείσιμο των ψυγείων. Θα ίσχυε για όλα τα νέα ψυγεία που θα κατασκευάζονταν από τα τέλη του 1958 και έπειτα και ευθύνεται για την σταδιακή υιοθέτηση της μαγνητικής πόρτας που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα. Μια έρευνα του 1985 έδειξε πως οι θάνατοι από ασφυξία μέσα σε ψυγεία μειώθηκαν δραματικά την δεκαετία του ’60, με την μείωση να συνεχίζεται μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 80’.