Η παράνοια στο μυαλό του Έρτογαν

Έδωσε άδεια να πραγματοποιηθεί η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο.

Η απόφασή του, μερικές ημέρες πριν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, έμοιαζε –μεταξύ άλλων- να λήφθηκε για να προκαλέσει την ορθόδοξη χριστιανοσύνη από τη μία και τα όρια της διεθνούς κοινότητας από την άλλη. Ενώ παράλληλα έδινε ένα ακόμη στίγμα της στροφής της χώρας προς τον βαθύ συντηρητισμό που επιβάλλει η θρησκεία.

Με τη στάση του να παραμένει άτεγκτη έως σήμερα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε χθες πως θα επιτρέψει να γίνει λειτουργία στην Παναγία Σουμελά την ημέρα του 15Αυγούστου.

Την επιβεβαίωση ότι θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά ανακοίνωσε σήμερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ευχαρίστησε για τα «συστηματικά ανακαινιστικά έργα» που έγιναν στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, η οποία άνοιξε χθες, ύστερα από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης.


Η ανακοίνωση

«Ευχαρίστως ανακοινούται ότι κατόπιν νεωτέρου εγγράφου της Νομαρχίας Τραπεζούντος, αλλά και σχετικής ανακοινώσεως του Εξοχωτάτου κυρίου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, επετράπη η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την πανηγυρικήν αυτήν Λειτουργίαν θα τελέσουν κατά την μεγάλην Θεομητορικήν εορτήν οι Σεβ. Μητροπολίται Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και Ζάμπιας κ. Ιωάννης, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος την 28ην τ. μ. επεκοινώνησε τηλεφωνικώς προς τον Εξοχώτατον Πρόεδρον κ. Recep Tayyip Erdoğan και τον ηυχαρίστησε διά τα γενόμενα εν τη ως άνω ιστορική Μονή συστηματικά ανακαινιστικά έργα και, επί τη ευκαιρία, διεβίβασεν εις αυτόν τας ευχάς και τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτό ενταύθα Ομογενείας διά την επί θύραις εορτήν των θυσιών (Kurban Bayramı)».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ