Γιατί ο ΠΟΥ θεωρεί πως η έξαρση της πανδημίας δεν είναι «δεύτερο κύμα»

«Οι άνθρωποι σκέφτονται ακόμα τις εποχές. Αυτό που όλοι πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι αυτός είναι ένας νέος ιός και συμπεριφέρεται διαφορετικά»

Article featured image
Article featured image

Ως ένα μεγάλο κύμα εξελίσσεται παγκοσμίως η πανδημία κορωνοϊού, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι ακολουθεί το μοντέλο των εποχικών διακυμάνσεων που είναι γνωστό στη γρίπη και άλλους κορωνοϊούς, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Εν μέσω πολιτικών και επιστημονικών συζητήσεων σχετικά με το τι συνιστά ένα δεύτερο κύμα, μια αναζωπύρωση ή η εποχική επιστροφή της νόσου, η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), επέμεινε ότι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις δεν είναι ο πιο χρήσιμος τρόπος για να κατανοήσουμε και να αξιολογήσουμε την εξάπλωση της νόσου. «Οι άνθρωποι σκέφτονται ακόμα τις εποχές. Αυτό που όλοι πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι αυτός είναι ένας νέος ιός και συμπεριφέρεται διαφορετικά», δήλωσε στο πλαίσιο της ημερήσιας ενημέρωσης που γίνεται στη Γενεύη.


Παράλληλα, όπως γράφει ο Guardian, ζήτησε από τους πολίτες, τις κυβερνήσεις και τις Αρχές να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση επιμένοντας στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων που επιβραδύνουν τη μετάδοση του κορωνοϊού, σε αντίθεση με τις μαζικές συγκεντρώσεις που την επιταχύνουν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μάλλον είναι λάθος να περιμένουμε το δεύτερο κύμα, αφού η όποια μείωση στην εξάπλωση παρατηρήθηκε σε αρκετές χώρες, δεν ήταν λόγω εποχής αλλά αποτέλεσμα των lockdowns και των μέτρων. «Η εξέλιξη της εξάπλωσης συνδέεται με την επαγρύπνηση των πολιτών και των αρχών», τόνισε η ίδια.

Επιμένοντας πώς θα πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με όρους εποχικότητας του ιού και των κυμάτων, η Μάργκαρετ Χάρις είπε ότι όπως φαίνεται θα είναι ένα μεγάλο κύμα. Θα ανέβει και θα μειωθεί λίγο. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιτύχουμε να το επιπεδοποιήσουμε».

Τη στιγμή βέβαια που έρχεται αυτή η νέα κρίσιμη διευκρίνιση από τη Γενεύη, που στοχεύει στην αλλαγή της αφήγησης κυρίως από επιστήμονες, πολιτικούς και ΜΜΕ, πολλές χώρες βλέπουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, επαναφέρουν μέτρα και η αγωνία για τις εξελίξεις αυξάνεται.

Στην Ευρώπη, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Ισπανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, ενώ οι Αρχές στη Γερμανία κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Η Κίνα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων από τον Μάιο, η πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία είναι σε lockdown, ενώ σε πολλές χώρες, όπως η ΗΠΑ και η Βραζιλία, η δραστηριότητα της νόσου είναι εξαιρετική αυξημένη.

Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ