Νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το ειδικό επίδομα σε καλλιτέχνες

Η ανακοίνωση αφορά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την παραχώρηση του ειδικού αυτού επιδόματος.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Με την ευκαιρία σημερινής (σ.σ. η ανακοίνωση εκδόθηκε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής) εκδήλωσης ομάδας καλλιτεχνών και εργαζομένων στον πολιτιστικό τομέα, τους γνωστοποιήθηκε ότι οι απαιτούμενες διεργασίες ολοκληρώνονται σήμερα και ότι από την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας καταβάλλεται το ειδικό επίδομα στους δικαιούχους.Βίντεο από την εκδήλωση της Παρασκευής έξω από το ΥΠΑΝ

Εκδήλωση Διαμαρτυρίας Καλλιτεχνών έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Βίντεο από την εκδήλωση που έγινε σήμερα (03/07/20) στις 7.30πμ έξω από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και το ΥΠΠΑΝ εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την διαχρονική έλλειψη στήριξης του Πολιτισμού από το κράτος. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ: Την Ομάδα κρουστών Batukinio George Galatis για τις φωτογραφίες Vignona Printing & Promotions House για το τύπωμα των banners Loris Demetriades (Aeroworks) για την βιντεογράφιση με Drone George Athanasiou για την κινηματογράφηση Nicolas Gavriel Iakovos Haralambous Lea Maleni Sossee Eskidjian Eleana Alexandrou Prokopis Agathokleous Georgia Dötzer Elena Fitikidou Alonefti Artists of Cyprus Maria Loizidou

Posted by Directors Guild of Cyprus on Friday, 3 July 2020Για σκοπούς διαφάνειας και προκειμένου να είναι σαφές ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε καθυστέρηση, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) γνωστοποιεί τις διαδικασίες, όπως κοινοποιήθηκαν και στους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Στις 7 Μαΐου 2020, μετά από πρόταση του ΥΠΠΑΝ το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε για την καταβολή ειδικού επιδόματος σε καλλιτέχνες.

Μεταξύ της 8ης και της 15ης Μαΐου συγκεντρώθηκαν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις. Μέχρι το τέλος Μαΐου έγινε ένας πρώτος έλεγχος και διεκπεραιώθηκαν πέραν των 2000 αιτήσεων.

Αμέσως μετά, στις αρχές Ιουνίου, υπήρξαν διαβουλεύσεις και συνεργασία του ΥΠΠΑΝ με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και την Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τον έλεγχο του αρχείου των αιτητών/αιτητριών και τον καθορισμό Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κάθε εμπλεκόμενου κυβερνητικού τμήματος, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ακολούθως δόθηκαν τα στοιχεία στο Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Στις 19 Ιουνίου δόθηκε η απάντηση από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Μετά την έγκριση αυτή έγινε η διαδικασία ελέγχων όλων των αιτήσεων από τα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.

Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για μια διαδικασία που έγινε για πρώτη φορά, χωρίς κάποια προηγούμενη καθιερωμένη πρακτική και χωρίς να υπάρχει κάποιο Μητρώο Καλλιτεχνών και εργαζομένων στον πολιτιστικό τομέα.

Είναι κατανοητό ότι οι δικαιούχοι αδημονούσαν και είχαν ανάγκη αυτό το έκτακτο επίδομα, πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι για την καταβολή του απαιτούνται, σύμφωνα με τις κείμενες νομοθεσίες, διεργασίες στις οποίες εμπλέκονται αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες και τμήματα και για τις οποίες απαιτείται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ