Η βουβωνική πανώλη είναι το next big thing που έχει να αντιμετωπίσει η Κίνα;

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές υπηρεσίες, οι οποίες βλέπουν κίνδυνο επιδημίας.

Article featured image
Article featured image

Συναγερμός έχει σημάνει σε κινεζική επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας, στην Κίνα, μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα βουβωνικής πανώλης, όπως μεταδίδει το BBC.

Το κρούσμα εντοπίστηκε το Σάββατο στην πόλη Μπαγιανούρ, βορειοδυτικά του Πεκίνου. Τοπικό νοσοκομείο ειδοποίησε τις δημοτικές αρχές που έθεσαν την πόλη σε συναγερμό επιπέδου 3, για την αποφυγή της πανώλη. Είναι το τρίτο χαμηλότερο σε μία κλίμακα τεσσάρων επιπέδων συναγερμού και το καθεστώς αυτό θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2020.

Οι υγειονομικές αρχές της Μπαγιανούρ καλούν τους πολίτες να λάβουν επιπλέον μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και να αποφύγουν το κυνήγι και τη βρώση ζώων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση. «Επί του παρόντος, υπάρχει κίνδυνος επιδημίας σε αυτή την πόλη. Οι πολίτες πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα αυτοπροστασίας και να αναφέρουν κάθε αφύσικο πρόβλημα υγείας τάχιστα», σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο ακόμα κρούσματα είχαν επιβεβαιωθεί στην Μογγολία καθώς δύο αδέλφια, 27 και 17 ετών αντίστοιχα, νόσησαν όταν έφαγαν κρέας μαρμότας (ένα υποείδος σκίουρου). Η πανώλη προκαλείται από βακτήρια, μεταδίδεται με τσιμπήματα ψύλλων και δαγκώματα μολυσμένων ζώων. Είναι μία από τις πιο θανατηφόρες βακτηριακές λοιμώξεις στην ανθρώπινη ιστορία και κατά τη διάρκεια του Μαύρου Θανάτου τον μεσαίωνα, στοίχισε τη ζωή σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Προκαλείται από το βακτήριο yersinia pestis που περνά στα έντομα όταν δαγκώνουν μολυσμένα ζώα, όπως τρωκτικά, μεταφέροντάς το σε άλλα ζώα ή ανθρώπους. Κολλά επίσης απευθείας από μολυσμένα ζώα και ανθρώπους.

Οι τοπικές αρχές ζητούν από τους πολίτες να ενημερώνουν για κάθε νεκρή ή άρρωστη μαρμότα που αρκετοί πολίτες εξακολουθούν να τρώνε σε περιοχές της Κίνας και της Μογγολίας παρότι, κατά το παρελθόν, έχουν προκληθεί ξεσπάσματα πανώλης από αυτή την πρακτική. Από τις μαρμότες πιστεύεται ότι ξεκίνησε και η επιδημία της πνευμονικής πανώλης του 1911, που σκότωσε περίπου 63.000 ανθρώπους στην βορειοανατολική Κίνα. Τις κυνηγούν για την γούνα τους.

Σε εκείνη την περίπτωση, γούνες ασθενών ζώων που θανατώθηκαν, μεταφέρθηκαν σε όλη τη χώρα μολύνοντας χιλιάδες. Η επιδημία είχε περιοριστεί τότε μετά από ένα έτος, αλλά μεμονωμένες μολύνσεις καταγράφονταν για δεκαετίες.

Τον περασμένο Μάιο, ένα ζευγάρι στη Μογγολία είχε πεθάνει από βουβωνική πανώλη όταν και οι δύο έφαγαν το ωμό νεφρό μίας μαρμότας, που οι ντόπιοι θεωρούν «γιατρικό». Τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους 1 με 6 ημέρες μετά την επιμόλυνση.

Ο ασθενής αισθάνεται μεγάλη αδυναμία και μπορεί να εκδηλώσει πυρετό, ρίγη και πονοκεφάλους. Η βουβωνική πανώλη προκαλεί εξογκώματα, πολύ πρησμένους και επώδυνους λεμφαδένες κάτω από τα χέρια, στον λαιμό και στη βουβωνική χώρα.

Αν και δεν υπάρχει εμβόλιο, τα σύγχρονα αντιβιοτικά μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές, μειώνοντας στο ελάχιστον τον κίνδυνο του θανάτου. Ωστόσο αν η βουβωνική πανώλη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονική νόσο και τα βακτήρια να εξαπλωθούν στα πνευμόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χρόνος διάγνωσης και έναρξης της θεραπείας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει κατηγοριοποιήσει στις νόσους που επανεμφανίζονται. Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως περίπου 1.000 με 2.000 νοσούν από πανώλη (στοιχεία ΠΟΥ). Ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται πως είναι μεγαλύτερος καθώς κάποια από τα περιστατικά πιθανότατα δεν καταγράφονται.

Οι τρεις χώρες που καταγράφουν μόνιμη παρουσία της νόσου είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, η Μαδαγασκάρη και το Περού.

Με πληροφορίες από China Daily, BBC, CNN, LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ