Κατάσχεσαν φορτίο με 13 τόνους ανθρώπινων μαλλιών

Το περίεργο φορτίο, μάλλον, προήλθε από κρατούμενους σε παράνομα στρατόπεδα στην Κίνα.

Article featured image
Article featured image

Οι ομοσπονδιακές αρχές στη Νέα Υόρκη κατάσχεσαν την Τετάρτη τρέσες, περούκες και αξεσουάρ μαλλιών που εικάζεται ότι προέρχονται από ανθρώπους που είναι παράνομα κρατούμενοι σε στρατόπεδο της Κίνας.

Οι τελωνιακοί και οι συνοριοφύλακες των ΗΠΑ δήλωσαν στο Associated Press, που δημοσιεύει αποκλειστικό ρεπορτάζ για το θέμα, ότι κατασχέθηκαν 13 τόνοι προϊόντων μαλλιών αξίας περίπου 800.000 δολαρίων. «Η παραγωγή αυτών συνιστά πολύ σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εντολή κράτησης του φορτίου έχει ως στόχο να στείλει ένα σαφές και άμεσο μήνυμα σε όλους, όσοι επιδιώκουν να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές δεν θα γίνονται ανεκτές στις ΗΠΑ», δήλωσε η Brenda Smith, βοηθός επίτροπος του Γραφείου Εμπορίου της CBP.


mallia-kratoumenoi-kina.jpg


Αυτή είναι η δεύτερη φορά φέτος που η αρμόδια υπηρεσία έχει εφαρμόσει μία από τις σπάνιες εντολές κατάσχεσης αποστολών αξεσουάρ από την Κίνα, με βάση υποψίες ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτές παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ρουσάν Αμπάς, ένας Αμερικανός ακτιβιστής του οποίου η αδελφή, ιατρός στο επάγγελμα, εξαφανίστηκε στην Κίνα πριν από σχεδόν δύο χρόνια και πιστεύεται ότι είναι έγκλειστη σε στρατόπεδο κράτησης, είπε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τα αξεσουάρ μαλλιών όπως οι τρέσες και οι περούκες θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά από πού προέρχονται.


mallia-kina-katasxesi.jpg


«Αυτό είναι τόσο θλιβερό για εμάς. Θέλω οι άνθρωποι να σκεφτούν. Η αδερφή μου βρίσκεται κάπου και εξαναγκάζεται να κάνει τι, περούκες με ανθρώπινα μαλλιά;» Οι εξαγωγείς των προϊόντων βρίσκονται στην περιοχή της Σιντζιάνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας, όπου, εικάζεται ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση έχει θέσει υπό κράτηση περίπου 1 εκατομμύριο ή περισσότερα άτομα από τουρκικές μειονότητες.

Οι εθνοτικές μειονότητες κρατούνται σε στρατόπεδα και φυλακές όπου αναγκάζονται να αρνηθούν την θρησκεία και τη γλώσσα τους ενώ υπόκεινται σωματικά βασανιστήρια. Αναφορές του AP και άλλων ειδησεογραφικών οργανισμών διαπίστωσαν επανειλημμένα ότι άτομα μέσα στα στρατόπεδα και τις φυλακές, τα οποία οι ακτιβιστές αποκαλούν «μαύρα εργοστάσια», κατασκευάζουν αθλητικά είδη και άλλα ρούχα για δημοφιλείς αμερικανικές μάρκες. Το AP προσπάθησε να επισκεφτεί την Hetian Haolin Hair Accessories Co. πριν από περισσότερο από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια έρευνας σχετικά με την καταναγκαστική εργασία μέσα στα στρατόπεδα.

Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό. «Από το δρόμο, ήταν ξεκάθαρο ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο στη Haolin με τα αξεσουάρ μαλλιών ήταν φρούριο με περίφραξη από συρματοπλέγματα και κάμερες παρακολούθησης.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές, σύμφωνα με το AP εάν το εργοστάσιο αποτελούσε μέρος ενός κέντρου κράτησης, αλλά πρώην κρατούμενοι σε άλλα μέρη της Σινγιάνγκ ανέφεραν ότι εργάζονταν σε ανάλογους χώρους με περιφράξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ το βράδυ επέστρεφαν σε στρατόπεδα κράτησης.

china-hair-products-4-CBP.jpg


Το αρμόδιο κινεζικό υπουργείο δήλωσε ότι δεν υπάρχει καταναγκαστική εργασία, ούτε κράτηση εθνικών μειονοτήτων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αρχές της Σινγιάνγκ ανακοίνωσαν ότι τα στρατόπεδα είχαν κλείσει και όλοι οι κρατούμενοι είχαν «αποφοιτήσει», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Ένας ισχυρισμός ωστόσο, που είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, δεδομένης της αυστηρής παρακολούθησης και των περιορισμών στην περιοχή.

Ορισμένοι Ουιγούροι και άτομα από το Καζακστάν έχουν αναφέρει στο AP ότι οι συγγενείς τους έχουν απελευθερωθεί, αλλά πολλοί άλλοι είπαν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα παραμένουν υπό κράτηση, καταδικάστηκαν σε φυλακή ή μεταφέρθηκαν για καταναγκαστική εργασία σε εργοστάσια.


Με πληροφορίες του Associated Press/LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ