Μια άλλη Κύπρος, μέσα από 20 εικόνες ηλικίας σχεδόν 100 χρόνων
Ο Σουηδός φωτογράφος και αρχιτέκτονας John Lindros φωτογραφίζει το νησί και τους ανθρώπους του.
Πέμπτη 09 Ιουλίου 2020
3
λεπτά
Παρόλο που στην Κύπρο ψηφίστηκε το 1905 ο πρώτος αρχαιολογικός νόμος (Περί Αρχαιοτήτων Νόμος), εντούτοις οι λαθραίες ανασκαφές και η παράνομη εξαγωγή αρχαιοτήτων δεν σταμάτησαν.
Έτσι, στα 1927, μετά από μια τροποποίηση του νόμου στο σημείο που αφορά την εξαγωγή αρχαιοτήτων, καταφθάνει στην Κύπρο η γνωστή Σουηδική Αποστολή, η οποία ανασκάπτει πολλές θέσεις σε όλο το νησί και θέτει με τρόπο συστηματικό τις επιστημονικές βάσεις της αρχαιολογίας της Κύπρου. Για την ιστορία, η Σουηδική Αποστολή έλαβε το ½ των ευρημάτων, σύμφωνα με την τροποποίηση του νόμου.
Μέχρι και το 1935 που ιδρύθηκε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με τη θέσπιση του Περί Αρχαιοτήτων Νόμου του ιδίου έτους, ουκ ολίγοι βρέθηκαν στο νησί, αποτυπώνοντας μεταξύ άλλων με τον φακό τους τη ζωή στην ύπαιθρο αλλά και στην πόλη.
Πιο κάτω αναδημοσιεύουμε 20 από αυτές, ενώ ΕΔΩ μπορείτε να δείτε ακόμα περισσότερες από τις πραγματικά ιστορικές εικόνες της Κύπρου, της περιόδου 1927-1931.
*Όλες οι λεζάντες που τις συνοδεύουν είναι από πληροφορίες που βρήκαμε στο ποστ, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς σίγουροι για την εγκυρότητά τους.
Ομαδική φωτογραφία στο ΒουνίΔιάλειμμα για φαγητό, στον Άγιο ΙάκωβοΜεταφορά γύψου κάπου κοντά στο ΒουνίΣτο σχολείο της Αγίας ΕιρήνηςΟ παπά Προκόπης στην Αγία ΕιρήνηΣτη Γαληνόπορνη της ΚαρπασίαςΕργάτεςΦτιάχνοντας οφτόν στους ΣόλουςΟι Erik Sjöqvist, Vivi Gjerstad και John-LindrosFord N520 στην ΚερύνειαΟικογένεια στη ΜηλιάΣτη Γαληνόπορνη της ΚαρπασίαςΝεαρό κορίτσι στην ΚαρπασίαΚάπου στη Μεσαορία
Δείτε επίσης
Η εξαφάνιση των δασών της Μεσαορίας
Ένας Ε/κ και ένας Τ/κ στον Άγιο ΙάκωβοΚαμίνια που χρησιμοποιούνταν για αγγεία, ίσως στον ΚόρνοΌργωμα στην ΈγκωμηΛείανση δοχείων στην ΚλήρουΚατασκευαστής σχοινιώνΣχολείο στη ΛάπηθοΑλώνισμαΤο Γυναικοπάζαρο στη Λευκωσία, κοντά στη ΦανερωμένηΗ pub του χωριού, στον Άγιο Ιάκωβο
Ο Σουηδός φωτογράφος και αρχιτέκτονας John LindrosJohn Lindros