Όταν ο Κυπραίος αποφασίζει να κάνει διακοπές στη χώρα του

Τα γεγονότα που ακολουθούν είναι πραγματικά περιστατικά από το α' μισό του μήνα Αυγούστου, του σωτήριου έτους 2020, όπως τα έζησε μία ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων καταλυμάτων.

Article featured image
Article featured image


Η φετινή χρονιά, παρότι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, ή τουλάχιστον αυτό πιστεύαμε, εξελίχθηκε στη χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών για την παγκόσμια κοινότητα, φέρνοντας την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν είχε βιώσει ξανά, στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο άνθρωπος, όμως, είναι όν προσαρμοστικό οπότε κατάφερε να βρει τις άκρες του και σε αυτή τη δύσκολη και περίεργη κατάσταση, να (ξανά) βρει τους ρυθμούς του και να δημιουργήσει μια νέα κανονικότητα, βάσει των συνθηκών.

Καλοκαίρι γαρ, και έπειτα από τα όσα βιώσαμε, οι διακοπές ήταν αν μη τι άλλο επιβεβλημένες και απαραίτητες και αφού το ταξίδι στο εξωτερικό δεν ήταν (και είναι ακόμα) η ιδανική επιλογή, αρκετοί από εμάς επιλέξαμε το νησί μας για διακοπές, επιδιώκοντας -μεταξύ άλλων- και τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας του τουρισμού, καθότι πληγείσα από τις τεράστιες απώλειες που δημιούργησε η πανδημία.

Οι εγχώριες διακοπές, ωστόσο, έφεραν αύξηση στα κρούσματα, όχι του Covid-19, αλλά των παραπόνων από δυσαρεστημένους πελάτες που δεν χάνουν ευκαιρία να αναρτήσουν φωτογραφίες του καταλύματος που επέλεξαν για τις διακοπές τους, δυσφημίζοντας το για την εξυπηρέτηση, την καθαριότητα, τις τιμές, την ποιότητα και πάει λέγοντας.

Καθημερινά, με ένα scroll στα social media, θα διαβάσεις δεκάδες τέτοιες αναρτήσεις με αποτέλεσμα να απορείς εάν τελικά η Κύπρος υπήρξε ποτέ τουριστικός προορισμός ή όλοι αυτοί οι τουρίστες, τόσα χρόνια έμεναν σε παράγκες και παραπήγματα, επιστρέφοντας σε αυτά.

Αναμφίβολα, πολλοί επιχειρηματίες που προσφέρουν υπηρεσίες τουριστικών καταλυμάτων, δεν πληρούν ούτε τα απαραίτητα που απαιτεί μια τέτοια υπηρεσία, ωστόσο, κάποιες φορές ίσως και οι δικές μας αντιδράσεις (σ.σ. των πελατών) είναι λίγο περισσότερο τσιμπημένες για να κάνουμε show;

Πιο κάτω, μια ιδιοκτήτρια καταλυμάτων σε Πάφο και Ελ. Αμμόχωστο, περιγράφει μερικά από τα γεγονότα που έζησε τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, από πελάτες που θα διέμεναν ή διέμειναν στα καταλύματά της:

Γράφει η Ε.Π:

1) «Το aicondition δεν δουλεύει» (aircondition καινούργιο 1 βδομάδας - ήταν κλειστή η πρίζα στον τοίχο).

2) «Δεν ήξερα ότι είναι με προπληρωμή η κράτηση γι’ αυτό δεν έβαλα λεφτά στην κάρτα μου νόμιζα ότι ζητούσε την κάρτα για guarantee της κράτησης και θα πληρώναμε cash στην άφιξη» (Ναι, ζητάμε την κάρτα σας χωρίς να έχει χρήματα μέσα για guarantee της κράτησης σας).

3) «Γιατί ακυρώσατε την κράτηση μου και μετά ελευθερώσατε το σπίτι και πήρατε άλλη κράτηση; Είναι πολύ αντιεπαγγελματικό θα έπρεπε να μου τηλεφωνούσατε πριν το δώσετε αλλού!» (Ναι είναι πολύ επαγγελματικό να κάνεις κράτηση χωρίς να έχεις χρήματα στην κάρτα σου. Συγνώμη θα έπρεπε να σε ρωτήσουμε, πριν πάρουμε άλλη κράτηση μετά που ακυρώθηκε η δικιά σου λόγω μη πληρωμής!).

4) «Έχει πολλά κουνούπια μπορείτε να κάνετε κάτι γι αυτο;» (Ναι, είστε σε χωριό στην φύση, ενδέχεται να έχει κουνούπια, πουλιά, άλλα ιπτάμενα και σαύρες. Όχι, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, get over it και κάνε κράτηση στην πόλη επόμενη φορά).

5) «Το ψυγείο δουλεύει αλλά δεν είναι κρύο» (Ναι όταν το έχεις ανοικτό για 1 ώρα μέχρι να κατεβάσεις τα πράγματα σου από το αυτοκίνητο και να τα βάλεις μέσα, θέλει χρόνο).

6) «Γεία σας θέλω να κάνω κράτηση για 3 άτομα αλλά θα ρθεί την επόμενη ημέρα η πεθερά μου, 2-3 φίλοι μου, οι κόρες μου και τα 3 κοπελλούθκια τους. Δεν μας πειράζει να φέρουμε φουσκωτά για να κοιμηθούν» (Ναι κανένα πρόβλημα φέρτε και τη γειτόνισσα!).

7) «Μα γιατί έχει μόνο 4 πετσέτες το σπίτι ενώ εμείς είμαστε 8 άτομα;» (Επειδή η κράτηση σου είναι για 4 άτομα και εσύ είσαι έξυπνη και εμείς βλάκες).

8) «Έκανα κράτηση στο ξενοδοχείο σας για 2 άτομα το τριπλό δωμάτιο και δέν έχει έξτρα κρεβάτι για το τρίτο άτομο» (Αφού η κράτηση σου είπαμε είναι για 2 άτομα, τι θέλεις το 3ο κρεβάτι;).

9) «Δεν ανοίγει η πόρτα του πλυντηρίου να βγάλω τα ρούχα» (Ναι επειδή το σταμάτησες ενώ δούλευε, πρέπει να τελειώσει η πλύση πρώτα).

10) «Δεν βρίσκω το σπίτι» Που είστε; «Στο Αυγόρου» Μα το σπίτι είναι Πρωταρά «Ναι αλλά εδώ με έβγαλε η γκούκολ» Δεν ακολουθήσατε τις οδηγίες που σας στείλαμε και αυτές είναι μέσω γκούκολ; «Ναι και με έβγαλε Αυγόρου» (Δεν ακολούθησε τις οδηγίες).

11) «Μα πως γίνεται να είναι το check in η ώρα 15:00 και το check out η ώρα 11:00. Ούτε 24 ώρες δεν είναι» (Όντως δεν είναι, θα μπορούσες, όμως, να διάβαζες τις πληροφορίες πριν κάνεις κράτηση και να μας προσπερνούσες. Τόσο απλά!).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ