Γλάστρες-ουρητήρια στους δρόμους του Άμστερνταμ

Πολύ μπροστά.

Article featured image
Article featured image

Η πόλη του Άμστερνταμ για ακόμη μια φορά πρωτοπορεί (και πρασινίζει) σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από τη δημόσια ούρηση. Συγκεκριμένα, το τοπικό συμβούλιο προχώρησε στην εγκατάσταση οκτώ γλαστρών με κάνναβη, που στην πραγματικότητα, όμως, είναι δημόσια ουρητήρια.

geee.jpg



Εκ πρώτης όψεως, τα GreenPees, όπως είναι η ονομασία τους, μοιάζουν με συνηθισμένες γλάστρες που στην κορυφή έχουν φυτά. Ωστόσο, αν κάποιος κοιτάξει πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσει ένα άνοιγμα στην μπροστινή πλευρά. Αυτή είναι η «ζώνη-στόχος» για την ούρηση!

Το GreenPee κατασκευάζεται από την ολλανδική εταιρεία Urban Senses και μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 12 γλάστρες-ουρητήρια στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με δηλώσεις του εφευρέτη Richard de Vries.

greenpee.jpg



Ο De Vries, περιβαλλοντικός ψυχολόγος, συνεργάστηκε με το τοπικό συμβούλιο σε ένα πιλοτικό έργο το 2018, εγκαθιστώντας GreenPees σε τέσσερις δημοφιλείς περιοχές δημόσιας ούρησης στο κέντρο της πόλης. «Το αποτέλεσμα ήταν μια μείωση κατά 50% στο “άγριο” κατούρημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο De Vries, προσθέτοντας ότι «ήταν μια μεγάλη επιτυχία».

Το Άμστερνταμ είχε παραγγείλει οκτώ ακόμα GreenPees, η παράδοση των οποίων αναμενόταν τον Φεβρουάριο, ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού μείωσε τη ζήτηση για δημόσιες τουαλέτες. Όταν, όμως, πριν από μερικές εβδομάδες η πόλη άρχισε να ανοίγει ξανά, με μπαρ που καλωσορίζουν τους επισκέπτες και τους τουρίστες που επιστρέφουν, «υπήρχε περισσότερη ανάγκη για τουαλέτες», ανέφερε ο De Vries.

green.jpg



Οι γλάστρες-ουρητήρια GreenPees έχουν πολλά οφέλη, σύμφωνα με τον ίδιο, από την προστασία ιστορικών κτηρίων από τις διαβρωτικές επιπτώσεις των ούρων έως τη μείωση της χρήσης νερού σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τουαλέτες.

reen.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ