Ο Υπουργός Παιδείας μάλλον επανεξετάζει την οδηγία για καθολική χρήση μάσκας και στα δημοτικά

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.

Πρόθεση για τροποποίηση της απόφασης για χρήση μάσκας σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης τόσο από γονείς όσο και από μαθητές, εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας, έπειτα από την ανακοίνωση του ΠΟΥ πως δεν είναι αναγκαία η χρήση μάσκας σε παιδιά έως και 12 ετών.

Βάσει αυτού και με δεδομένες τις πρακτικές δυσκολίες που προκύπτουν, αλλά και τις αντιδράσεις από γονείς και οργανωμένα σύνολα, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να επανεξετάζει το πρόσφατο μέτρο για την καθολική χρήση μάσκας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το γεγονός επιβεβαίωση η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Ρέα Παπαγεωργίου, η οποία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Παιδείας, εξέφρασε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, με τον υπουργό να αναφέρει πως με βάση τα νέα δεδομένα υπάρχει περιθώριο επανεξέτασης της οδηγίας.

Αυτούσια η ανακοίνωση της κας Παπαγεωργίου:

Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, που είχα, με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομο Προδρόμου, συζητήσαμε εκτενώς τις διάφορες παραμέτρους, οι οποίες άπτονται στα θέματα έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς για τη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού.

Η επικοινωνία κρίθηκε αναγκαία, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για τα μέτρα που θα ληφθούν στα σχολεία, τη νέα σχολική χρόνια. Μεταξύ των θεμάτων, συζητήθηκε και το μέτρο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους μαθητές και τις μαθήτριες, ηλικίας 6 χρονών και άνω. Έχω μεταφέρει στον Υπουργό τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των μάχιμων εκπαιδευτικών, που διδάσκουν σε ηλικίες παιδιών 6 έως 12 ετών στα Δημοτικά και τα Ειδικά Σχολεία, καθώς και στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, σε σχέση με τις δυσκολίες που θα δημιουργήσει η εφαρμογή αυτού του μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις παιδαγωγικές πρακτικές που εφαρμόζονται για τέτοιες ηλικίες στα πλαίσια της Γενικής και της Ειδικής Εκπαίδευσης, όσο και τις ιδιαίτερες κλιματολογικές και άλλες συνθήκες που επικρατούν, μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων στην Κύπρο.

Ο κ. Προδρόμου, κατανοώντας τα επιχειρήματα που τέθηκαν και αναγνωρίζοντας τις πρακτικές αλλά και άλλες δυσκολίες που εν δυνάμει δημιουργούνται, θα θέσει εκ νέου το θέμα στον Υπουργό Υγείας, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι, με βάση και τις τελευταίες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχουν περιθώρια για αναθεώρηση της εν λόγω απόφασης. Συγκεκριμένα, έχει τονισθεί ότι μέλημα και επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας θα είναι η εφαρμογή μέτρου που προκρίνει τη ΜΗ υποχρεωτική χρήση μάσκας από παιδιά μέχρι έκτης Δημοτικού.

Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης και ΥΠΠΑΝ θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, για όλα τα θέματα και τις παραμέτρους που αφορούν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναγνωρίζοντας πως τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά και ότι επιβάλλεται τεράστια προσπάθεια και εποικοδομητική συμβολή όλων.

Ρέα Παπαγεωργίου

Πρόεδρος ΠΟΕΔ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ