Οι οδοί (στην Κύπρο) που δεν οδηγούν πουθενά

Το παράπονο του Κώστα Κακογιάννη και μια προσωπική ιστορία.

Article featured image
Article featured image

Αν μπεις στο Google Maps και ανοίξεις το χάρτη της Κύπρου, το δίχως άλλο θα εντοπίσεις δεκάδες οδούς οι οποίες φέρουν το όνομα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και άλλες τόσες του Γεώργιου Γρίβα Διγενή. Παράλληλα θα βρεις δεκάδες ονόματα πολιτικών, εγχώριων και ξένων και σποραδικά θα εντοπίσεις ονόματα ανθρώπων των τεχνών και του πολιτισμού.

Αυτό το φαινόμενο είναι που θίγει σε ανάρτησή του και ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, Κώστας Κακογιάννης, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, απευθύνοντας το λόγο στη θεία του, αδερφή του Μιχάλη Κακογιάννη, Γιανούλλα.

Μια γυναίκα που, όπως και ο αδερφός της, τίμησαν την Κύπρο στο εξωτερικό ενώ στα χρόνια της δράσης τους συνεργάστηκαν με τεράστια ονόματα του σινεμά και του θεάτρου, παγκόσμιας εμβέλειας. Δύο μεγάλοι Κύπριοι, που παρόλο που τίμησαν την πόλη (Λεμεσό) και τη χώρα τους στο εξωτερικό, οι ίδιοι δεν τιμήθηκαν ποτέ αφού δεν εντάχθηκαν σε… κόμματα, όπως αναφέρει ο Κώστας Κακογιάννης.

Αυτούσια η ανάρτηση:

Αχ ρε Γιαννούλα μου, ξέρεις νταν που εν το παράπονό μου;

Που εν ενεκατωθήκετε με τα κόμματα εσύ τζαι ο αδερφός σου ο Μιχάλης ο Κακογιάννης.

Τι κι αν ήσουν η παραγωγός σε ιστορικές και οσκαρικές ταινίες του Woody Allen, του Peter Sellers, του Arthur Hiller, της Barbara Streisand τζαι ούλλων των ταινιών του αδελφού σου, που μας σιέπει στις φωτογραφίες που πίσω; Τι κι αν στην υγειά σου πίναν ο Anthony Quin, η Σοφία Λόρεν, η Ούμμα Θέρμαν, ο Lawrence Olivier, η Παπά, η Μερκούρη και τόσοι άλλοι;

Κόφτει, νομίζεις, τα εκάστοτε κομματικά συμβούλια, αν εσείς οι θκυο ετιμήσετε μέσω του πολιτισμού την Κύπρο μας τζαι τη Λεμεσό μας διεθνώς όσον ελάχιστοι; Κόφτει τους που με κάθε ευκαιρία και έμπρακτα, με έργα όπως ο Αττίλας 74, προβάλατε την Κύπρο μας και το πρόβλημά της με τον καλύτερο τρόπο;

Ενώ, μάνα μου, αν ήσασταν στελέχη σε κάποιον κόμμα, τωρά θα είχατε οδούς, μην σας πω και θέατρα να συντηρούν στη μνήμη το όνομά σας.

Λυπήθηκα που μετά που χάσαμε και την αδελφή σου, τη Στέλλα (Σουλιώτου), δεν άντεχες να επιστρέψεις πίσω στην πόλη σου, που τόσο λάτρευες. Ήταν να προλάβεις να… καμαρώσεις τζαι τους ουρανοξύστες, που εκτιστήκαν διπλα που το διαμέρισμά σου!

Ευτυχώς όμως που σε πρόλαβα πέρσι στο Παρίσι και βγάλαμε αυτήν την τελευταία μας φωτογραφία.

Υ.Γ. Πριν λλίες μέρες ήμουν καλεσμένος σε ένα σπίτι τζαι γύρευκα στο Google maps την οδό Καρόλου Κουν. Στη Λεμεσό βρήκα δύο, οδό Μιχάλη Κακογιάννη όμως καμία!

Αχ ρε Γιαννούλα μου, ξέρεις νταν που εν το παράπονό μου; Που εν ενεκατωθήκετε με τα κόμματα εσύ τζαι ο αδερφός σου ο...

Posted by Costas CACOYANNIS Κώστας ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ on Sunday, August 23, 2020

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ