Το νέο project του Banksy είναι ίσως το σημαντικότερο έργο του μέχρι στιγμής

Ο μυστηριώδης Βρετανός street artist απέδειξε για ακόμη μία φορά, εμπράκτως, την ποιότητά του.

Article featured image
Article featured image


Ένα νέο πλοίο για τη διάσωση προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική χρηματοδότησε ο Banksy. Το σκάφος που χρηματοδότησε ο μυστηριώδης Βρετανός street artist, ονομάσθηκε «Louise Michel» από το όνομα μιας Γαλλίδας αναρχικής του 19ου αιώνα, διακοσμήθηκε με ένα γκράφιτι του Banksy. Ναυλώθηκε με τη μεγαλύτερη μυστικότητα, απέπλευσε στις 18 Αυγούστου από το ισπανικό λιμάνι Μπουριάνα, κοντά στη Βαλένθια και χθες διέσωσε, στην κεντρική Μεσόγειο 89 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους 14 γυναίκες και δύο παιδιά, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, που όμως δεν διευκρινίζει την ακριβή θέση του πλοίου. «Ψάχνει τώρα ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει τους επιβάτες ή να τους μεταφέρει σε κάποιο σκάφος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής».


Το πλοίο είναι βαμμένο με ροζ και λευκό χρώμα με ένα γκράφιτι που φαίνεται ότι είναι του Banksy και αναπαριστά ένα μικρό κορίτσι που φοράει σωσίβιο γιλέκο και κρατάει ένα σωσίβιο σε σχήμα καρδιάς. Το πλήρωμα αποτελείται από δέκα μέλη, «Eυρωπαίους ακτιβιστές με μακρά πείρα στις έρευνες και διασώσεις στη θάλασσα» ενώ χρέη καπετάνιου έχει αναλάβει η Γερμανίδα Πία Κλεμπ, που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι γνωστή επειδή κυβέρνησε και άλλα σκάφη διάσωσης, μεταξύ των οποίων το Sea-Watch 3.

d2334f838f4417966cf743fe46dc4c300bb5ea42.jpeg

louise-michel.jpg

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Banksy είχε γράψει στην Πία Κλεμπ: «Γειά σου Πία (...) Είμαι ένας καλλιτέχνης από το Ηνωμένο Βασίλειο και έκανα μερικά έργα για τη μεταναστευτική κρίση, προφανώς δεν μπορώ να κρατήσω τα χρήματα. Θα μπορούσες να τα χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις ένα νέο πλοίο ή κάτι; Παρακαλώ, απάντησέ μου. Μπράβο σου. Banksy». Η Κλεμπ, η οποία νόμισε αρχικά πως επρόκειτο για αστείο, πιστεύει πως ο Banksy την επέλεξε λόγω της πολιτικής στάσης της. «Δεν βλέπω τις θαλάσσιες διασώσεις ως ανθρωπιστική δράση, αλλά ως μέρος ενός αντιφασιστικού αγώνα», δήλωσε μιλώντας στη Guardian.

3311.jpg

Το πλοίο είναι ένα παλιό σκάφος των γαλλικών τελωνείων. Με μήκος 31 μέτρα, είναι μικρότερο, αλλά σημαντικά πιο γρήγορο από τα συνηθισμένα σκάφη των MKO που επεμβαίνουν μέσα στη ζώνη, πράγμα που του επιτρέπει να ξεπερνάει σε ταχύτητα τα σκάφη της λιβυκής ακτοφυλακής. O Banksy δεν θα επιβαίνει στο σκάφος, διαβεβαιώνει η Guardian, η οποία προσθέτει πως η όλη επιχείρηση οργανώθηκε ανάμεσα στο Λονδίνο, το Βερολίνο και την Μπουριάνα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ