Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στον Μαυρίκιο

Ιστορικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας μετά την πετρελαιοκηλίδα και τον θάνατο δεκάδων δελφινιών.

Article featured image
Article featured image

Ένα πλήθος πρωτοφανούς μεγέθους μαζεύτηκε χθες στην πρωτεύουσα του νησιωτικού κράτους του Μαυρικίου, Πορτ Λούις, για να διαδηλώσει για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε από την προσάραξη φορτηγού πλοίου σε κοραλλιογενή ύφαλο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών και του τοπικού Τύπου, ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε μεταξύ 50.000 και 75.000, που θεωρείται τεράστιος για τα δεδομένα της χώρας. «Ταξίδεψα δύο ώρες, για να βρεθώ εδώ. Δεν είδα ποτέ μου τόσο πολύ κόσμο μαζεμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας 65χρονος άνδρας που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Mauritius.jpg


Η οργή του πλήθους στράφηκε, μεταξύ άλλων, εναντίον της κυβέρνησης της χώρας, η οποία, όπως φαίνεται, δεν προέβη στους κατάλληλους χειρισμούς, για να αντιμετωπίσει το σοβαρό συμβάν. Οι διαδηλωτές, ντυμένοι στα μαύρα, κρατούσαν πλακάτ, κυματίζοντας τη σημαία της χώρας τους με μερίδα αυτών να ζητά από την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Mauritius 3.jpg


«Λατρεύω τη χώρα μου. Ντρέπομαι για την κυβέρνησή μου», έγραφαν μερικά από τα μπλουζάκια των διαδηλωτών, τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών δελφινιών που ξεβράστηκαν στις ακτές, ανέρχεται στα 39. Σύμφωνα με τα ξένα Μέσα, η εν λόγω διαδήλωση είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, ενώ τοπική εφημερίδα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σ’ ένα κομβικό σημείο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας».

mauritius 9.jpg



Το ιστορικό της καταστροφής

Το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου WAKASHIO, ιαπωνικών συμφερόντων, προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο στο νησί του Ινδικού Ωκεανού στις 25 Ιουλίου και εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του. Τρεις εβδομάδες αργότερα, το ναυάγιο κόπηκε στα δύο, με αποτέλεσμα χίλιοι περίπου τόνοι πετρελαίου να διαρρεύσουν στην περιοχή που αποτελεί καταφύγιο σπάνιων άγριων ζώων, παρά τις μεμονωμένες προσπάθειες να αποφευχθεί το μοιραίο.

Οι Αρχές της χώρας βύθισαν το πρωραίο τμήμα του πλοίου στα ανοιχτά, αλλά πολλοί πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα, για να αποτρέψει τη διαρροή, ενώ ασκούν κριτική στην απόφαση για βύθιση του πρωραίου τμήματος του WAKASHIO. «Η διαδήλωση αυτή είναι η ευκαιρία για να σταλεί το μήνυμα στον πρωθυπουργό Πραβίντ Τζουγκναούθ ότι έκανε λάθος στον τρόπο που διαχειρίστηκε το ναυάγιο του Wakashio», δήλωσε η 35χρονη Ζοσελίν Λενγκ, υπάλληλος γραφείου που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Mauritius 1.jpg


Στο μεταξύ, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Περθ, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να συστήσει επιτροπή για τη διερεύνηση της διαρροής.

Ειδικοί που εξέτασαν δύο από τα νεκρά δελφίνια ανέφεραν ότι είχαν σημάδια δαγκώματος από καρχαρίες, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν ίχνη υδρογονανθράκων στο σώμα τους. Από την πλευρά τους, όμως, περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν ανεξάρτητη έρευνα και υποστηρίζουν πως ο θάνατος των δελφινιών οφείλεται είτε στη διαρροή πετρελαίου, είτε στη βύθιση του πρωραίο τμήματος του WAKASHIO.

mauritius 7.jpg



Φωτογραφίες:
Associated Press

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ