Γεννητούρια στο Κίτι

Βίντεο από νεογέννητα χελωνάκια καρέτα καρέτα.

Article featured image
Article featured image

Ο φωτογράφος του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Σταύρος Ιωαννίδης, βρέθηκε στην περιοχή του Κιτίου, όπου φωτογράφισε τα νεογέννητα χελωνάκια καρέτα καρέτα, καθώς ξεκινούν το μεγάλο τους ταξίδι στη θάλασσα.

Στο όμορφο βίντεο που ανέβηκε στη σελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο Facebook, φαίνεται ένα νεογέννητο χελωνάκι με διακριτό μέρος του κρόκου του αυγού του.



TRIVIA

- Το προστατευόμενο είδος καρέτα-καρέτα εντοπίζεται και αναπαράγεται στη Μεσόγειο, με την Κύπρο να είναι μία από τις χώρες που επιλέγει το είδος. Στην περιοχή μας γεννά σε 12 σημεία, μεταξύ των οποίων οι παραλίες της Λάρας/Τοξεύτρας, του Ακρωτηρίου, της Αγίας Ειρήνης και της Πόλης Χρυσοχούς/Λίμνης.

- Το βάρος της κατά μέσο όρο είναι περίπου 90 κιλά, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει τα 180 κιλά και το 1,5 μέτρο μήκος.

καρέτα καρέτα.jpg


- Οι θηλυκές χελώνες, αφού ωριμάσουν σεξουαλικά -σε ηλικία περίπου 30 ετών- επιστρέφουν κάθε δύο χρόνια στον τόπο, όπου γεννήθηκαν οι ίδιες, για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Η περίοδος που γεννάνε είναι το καλοκαίρι, με την εκκόλαψη να διαρκεί δύο μήνες.

- Κάθε φωλιά έχει περίπου 100 αυγά, τα οποία μόλις εκκολαφθούν, βγαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας και τρέχουν προς τη θάλασσα.

- Η καρέτα καρέτα τρέφεται με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα με ιδιαίτερη προτίμηση στις μέδουσες.

καρέτα.jpg


Έπειτα από εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης στη Γη, οι καρέτα καρέτα τις τελευταίες δεκαετίες απειλούνται με εξαφάνιση από ποικίλους εχθρούς όπως είναι η υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπών της, ένεκα της ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης, η αλόγιστη χρήση πλαστικού που καταλήγει στη Μεσόγειο, η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων, κ.ά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ