Του Δρος Ανδρέα Ονοφρίου*
Πιο κάτω αυτούσιο το κείμενο:
Πιο καυλωμένοι από ποτέ
Αυτό ήταν το σύνθημα των τελειόφοιτων μαθητών/τριων του Λυκείου Παραλιμνίου. Αυτό που ακουλούθησε μετά το είδα στα σόσιαλ μίντια, φωτοβολίδες καπνογόνα, και κότες και άλλα ζώα να περπατούν τρομαγμένα. Στα βίντεο που είδα (Famagusta News) κανένας μαθητής/τρια, δεν έδειχνε σοκαρισμένος/η, κρατούσαν τα κινητά τους και κάποιες φωνές έλεγαν “Jesus”, “Oh my God”.
Είμαι εκπαιδευτικός και αναρωτιέμαι: Αν όντως αυτό είναι ένα έθιμο, όπως διάβασα, και γίνεται τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο Λύκειο, σε ποιο βαθμό κάνουμε προγράμματα πρόληψης στα σχολεία για την παραβατικότητα, την άσκηση βίας, τον λεκτικό και σωματικό εκφοβισμό. Καθώς και σε ποιο βαθμό στηρίζουμε τους μαθητές/τριες που είναι εθισμένοι/ες σε τοξικές αντιλήψεις και κυρίαρχες ιδέες για το ποιοι είναι ανώτεροι και πόσο, ποιοι είναι κατώτεροι και πόσο και ποιοι είναι καυλωμένοι και πόσο έτσι ώστε η καύλα τους να επιτρέπει να συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται.
Όταν τερματίστηκε η παράσταση του Ιταλού σκηνοθέτη Ρόμεο Καστελλούτσι στη Λευκωσία, το 2019, επειδή εμφανίστηκε ένα άλογο στην σκηνή, ο Καστελλουτσι έγραψε μια επιστολή στην οποία μιλούσε για το ιερό, την συνύπαρξη με τα ζώα και για την ιδέα πως ως έμβια όντα μοιραζόμαστε το ίδιο πεπρωμένο. Όπως εμείς φιλοξενούμαστε στη γη έτσι και αυτά, όπως εμείς θα πεθάνουμε έτσι και αυτά. Παραθέτω ένα απόσμασμα από την επιστολή:
«Υπάρχει μία μορφή φιλοζωίας που διεκδικεί τη δυνατότητα πραγματικής συνύπαρξης με τους πλησίον μας, τα ζώα. Που διεκδικεί για αυτά μία κατάσταση ζωής από την οποία έχουν αποβληθεί… Πρόκειται για την επανεκκίνηση μιας στάσης περισυλλογής απέναντι στα ζώα και στη μυστηριώδη παραμονή και επιβίωσή τους».