Μπορεί να κατηγορηθεί για ποινικό αδίκημα ο καθηγητής με τους «αντισυστημικούς πίνακες»;

Επικοινωνήσαμε με την Αστυνομία Κύπρου και μάθαμε τι ισχύει.

Article featured image
Article featured image

Με αποκορύφωμα την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και την απόφαση του Υπουργού για παραπομπή σε Πειθαρχικό Συμβούλιο, του καθηγητή Τέχνης, κ. Γιώργου Γαβριήλ, σε σχέση με τους πίνακες που δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, πολλοί είναι αυτοί που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του καθηγητή, με κάποιες αναρτήσεις να κάνουν λόγω για μήνυση με τις κατηγορίες της προσβολής θρησκευτικών και εθνικών συμβόλων και δίωξής του από την Αστυνομία.

Μια θέση για την οποία οι υποστηρικτές της επικαλούνται των περί Ποινικών Αδικημάτων σχετικά με τη Θρησκεία νόμο, ο οποίος αναφέρει τα εξής στην παράγραφο για τα: Δημοσιεύματα που υβρίζουν θρησκεία.

142.-(1) Όποιος δημοσιεύει βιβλίο, φυλλάδιο, άρθρο ή επιστολή σε εφημερίδα ή περιοδικό, το οποίο εκλαμβάνεται από τάξη προσώπων ως δημόσια ύβριση της θρησκείας τους, με σκοπό να εξευτελίσει αυτή τη θρησκεία ή να σκανδαλίσει ή να εξυβρίσει αυτούς που πρεσβεύουν αυτή τη θρησκεία, είναι ένοχος πλημμελήματος.

(2) Ποινική δίωξη για ποινικό αδίκημα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου αυτού, δεν ασκείται παρά μόνο από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή με την έγκριση του.

«Καμία καταγγελία και καμία ποινική δίωξη εναντίον του καθηγητή»

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Αστυνομία Κύπρου, ρωτήσαμε εάν η εν λόγω πρόνοια του νόμου έχει παραβιαστεί από τον εν λόγω καθηγητή, αν έχουν γίνει καταγγελίες από πολίτες εναντίον του και αν υπάρχει περίπτωση ποινικής δίωξης του από την Αστυνομία.

Όπως ξεκαθάρισε στη CITY ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία στην Αστυνομία, ωστόσο, δεν τίθεται ζήτημα ποινικής δίωξης του καθηγητή, αφού δεν έχει παρανομήσει ούτε και παραβιάσει κάποια από τις υφιστάμενες νομοθεσίες του κράτους. «Η νομοθεσία αφορά έντυπη έκδοση φυλλαδίου ή βιβλίου ή εφημερίδας με περιεχόμενο που προσβάλλει συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα. Η περίπτωση αυτή αφορά τη δημοσιοποίηση έργων τέχνης στα social media, οπότε δεν εμπίπτει στη νομοθεσία», διευκρινίζει ο κος Ανδρέου.

.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ