Στο μεταξύ «τρέχει» και αυτό το ψήφισμα για τον εκπαιδευτικό-καλλιτέχνη Γ. Γαβριήλ

Μέσω του οποίου, το Υπουργείο καλείται «να κάνει δεύτερες σκέψεις και να ενισχύσει αντί να πολεμήσει την ελεύθερη δημιουργία».

Article featured image
Article featured image

Εν μέσω της ταραχής που προκάλεσαν οι πίνακες του εκπαιδευτικού-ζωγράφου Γιώργου Γαβριήλ τις τελευταίες μέρες, η κοινή γνώμη της Κύπρου φαίνεται να έχει διχαστεί (για ακόμη μια φορά). Μεταξύ των πολλών δράσεων (και αντιδράσεων), «τρέχει» από χθες και αυτό το ψήφισμα, μέσω του οποίου το Υπουργείο Παιδείας καλείται «να κάνει δεύτερες σκέψεις και να ενισχύσει αντί να πολεμήσει την ελεύθερη δημιουργία».


«Κύριε Υπουργέ Παιδείας,

Η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί σαστισμένη την απόφασή σας να διώξετε πειθαρχικά τον ζωγράφο Γιώργο Γαβριήλ, επειδή είναι εκπαιδευτικός. Η απόφασή σας αυτή μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους για πολλούς λόγους. Η τέχνη δεν έχει στόχο μόνο να ευχαριστήσει και να εκθειάσει, αλλά και να προβληματίσει. Η συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή τους πίνακες του κ. Γαβριήλ είναι χρήσιμη και δημιουργική, αν εξαιρέσουμε τις απειλές και τη ρητορική μίσους που εξαπολύθηκε εναντίον του και από πολίτες αλλά και από επίσημα χείλη. Είναι τραγικό εν έτει 2020 καλλιτέχνης να διώκεται, γιατί τα έργα του έθιξαν, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, ένα ή περισσότερα δημόσια πρόσωπα με επιρροή.

Η κριτική που ασκείται μέσα από τη δουλειά του κ. Γαβριήλ, την οποία αγκάλιασαν χιλιάδες άτομα αυτές τις μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οφείλει να προβληματίσει το Υπουργείο σας και όχι να το οδηγήσει σε κατασταλτικά και εκδικητικά μέτρα με στόχο τη φίμωση της φωνής του καλλιτέχνη. Σε μια δημοκρατία τα δημόσια πρόσωπα και οι θεσμοί κρίνονται από την κοινωνία, μεταξύ άλλων και δια μέσου της τέχνης. Σας καλούμε να κάμετε δεύτερες σκέψεις και να ενισχύσετε αντί να πολεμήσετε την ελεύθερη δημιουργία, όπως απαιτεί ο θεσμός που υπηρετείτε».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ