Πόσο επικίνδυνο είναι το «Happy Birthday» για τη διάδοση του κορωνοϊού;

Νέα σουηδική έρευνα, που μεταδόθηκε από το αμερικανικό δίκτυο FOX, υποστηρίζει πως το δημοφιλές τραγούδι γενεθλίων, μπορεί να γίνει αιτία γρήγορης μετάδοσης του κορωνοϊού, και εξηγεί το γιατί.

Article featured image
Article featured image

Παρακολουθώντας κάποιον να φυσάει για να σβήσει τα κεράκια της τούρτας του, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, οδηγεί σε ανησυχίες σε σχέση με τα αεροσωματίδια που διασκορπίζονται στον αέρα. Ωστόσο, οι ανησυχίες ίσως να πρέπει να ξεκινούν λίγο νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια μίας παράδοσης που προηγείται του σβησίματος της τούρτας, αυτής του τραγουδιού, «Happy Birthday».

Σουηδική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Lund, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aerosol Science and Technology, αναφέρει πως: «Τραγουδώντας, δημιουργούνται περισσότερα σωματίδια και σταγονίδια, απ’ ότι όταν μιλάμε. Τα σταγονίδια αυτά διασκορπίζονται στον αέρα και έπειτα εισπνέονται από τους υπόλοιπους».


photo-1555607124-8531c7c702d0.jpg



Οι ερευνητές βρήκαν παράλληλα ανακάλυψαν ότι τα σύμφωνα ευθύνονται για τη μεταφορά αεροσωματιδίων, κατά τη διάρκεια ενός τραγουδιού, σύμφωνα τα οποία βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο τραγούδι «Happy Birthday». «Βάσει της ανάλυσης της υψηλής ταχύτητας κάμερας που χρησιμοποιήσαμε για να ανιχνεύσουμε τα σταγονίδια, ανακαλύψαμε πως τα σύμφωνα «P», «Β».

Πιο συγκεκριμένα, η εκφορά των συμφώνων, απελευθερώνει μεγάλο αριθμό σταγονιδίων, με τα γράμματα «B» και «P» να είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι απελευθέρωσης σταγονιδίων, τονίζει ένας εκ των εκπονητών της έρευνας, ο Malin Alsved.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εισήλθαν σε μία αίθουσα με φιλτραρισμένο αέρα, χωρίς σωματίδια. Οι ερευνητές προχώρησαν σε μία ανάλυση χρησιμοποιώντας κάμερα υψηλής ταχύτητας, δυνατές λάμπες και ένα όργανο μέτρησης μικρών σωματιδίων τα οποία παράγονταν από τους συμμετέχοντες, την ώρα που τραγουδούσαν, ανέπνεαν, μιλούσαν και έπειτα τραγουδούσαν φορώντας τη μάσκα, όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, οι συμμετέχοντες τραγούδησαν ένα σουηδικό τραγούδι, το «Bibbis Pippi Petter» επανειλημμένα, για δύο λεπτά, και έπειτα το τραγούδησαν χωρίς τα σύμφωνα, αφήνοντας μόνο τα φωνήεντα. Η ομάδα των ερευνητών, μέτρησαν το ποσοστό των αιωρούμενων σωματιδίων, τη μάζα των σταγονιδίων και την απόσταση που ταξίδευαν τα αιωρούμενα σωματίδια. «Τα τραγουδιστά φωνήεντα, δεν παράγουν μεγάλο αριθμό αιωρούμενων σωματιδίων, ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό και από το βίντεο, η εκφορά των συμφώνων, παράγει ανησυχητικό αριθμό σταγονιδίων. Παρ’ όλα αυτά, τα μεγαλύτερα σταγονίδια διανύουν απόσταση, μόλις 0,5 μέτρου, πριν πέσουν στο πάτωμα», τονίζει η έρευνα. «Μερικά από τα σταγονίδια είναι τόσο μεγάλα, που πέφτουν σχεδόν αμέσως στο έδαφος, με το που βγουν από στο στόμα, ενώ κάποια, μικρότερα, αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για μερικά λεπτά.

Οι ερευνητές, εξέτασαν επίσης και το κομμάτι του τραγουδιού, σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.

«Μετρήσαμε επίσης και τη μεταφορά του ιού στον αέρα, ζητώντας από δύο άτομα που νοσούσαν από κορωνοϊό, να μας τραγουδήσουν. Τα δείγματα του αέρα δεν περιείχαν ανιχνεύσιμη ποσότητα ιού, παρόλα αυτά η γενική ποσότητα μπορεί να διαφέρει σε διαχύσεις του αέρα, ανάμεσα στους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, σωματίδια που προέρχονται από άτομο που νοσεί, μπορεί να εμπεριέχει ρίσκο επιμόλυνσης, όταν τραγουδά», αναφέρει το Δελτίο Τύπου.

Όταν τραγουδάτε το Happy Birthday, είναι καλό να έχετε έγνοια για το πόσο δυνατά το τραγουδάτε και την ένταση με την οποία εκφέρετε τα σύμφωνα, ούτως ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μεταφοράς του ιού. «Τραγουδώντας πολύ δυνατά, αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης σωματιδίων. Ωστόσο, εάν φοράμε μάσκα κατά τη διάρκεια, το ρίσκο μειώνεται σε μεγάλο βαθμό, αφού δεν μεταφέρονται τα σταγονίδια στον αέρα», σημειώνει η έρευνα.

.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ