20 μεγάλες backstage εικόνες από το εντυπωσιακό project στον Άγιο Γεώργιο Αλαμάνου
Όσα προηγήθηκαν, πριν την ολοκλήρωση.
Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020
2
λεπτά
Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης της θαλασσινής σπηλιάς, που θα αποτελέσει καταφύγιο για τα σπάνια είδη της μεσογειακής φώκιας και της φρουτονυχτερίδας.
Αξίζει να σημειωθεί, πως μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, οι μεσογειακές φώκιες (Monachusmonachus) που, επισκέπτονταν συστηματικά τη θαλάσσια σπηλιά στον Άγιο Γεώργιο Αλαμάνου, είτε για ξεκούραση είτε για προστασία από τη θαλασσοταραχή, έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους, εξ αιτίας της παρά πολύ κακής κατάστασης, στην οποία βρισκόταν μετά την καταστροφή που υπέστη στο παρελθόν. Η σπηλιά, πριν καταστραφεί, αποτελούσε καταφύγιο και για τη φρουτονυχτερίδα (Rousettusaegyptiacus), γνωστή και ως νυχτοπάππαρος.
Οι εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες ξεκίνησαν μέσα Αυγούστου, διενεργήθηκαν σε χερσαίο έδαφος, μερικά μέτρα από την είσοδο της σπηλιάς, η οποία βρίσκεται εντός της θάλασσας. Στόχος των εργασιών ήταν η βελτίωση της σπηλιάς, ώστε να καταστεί ακόμα πιο φιλόξενη για τις φώκιες και τις φρουτονυχτερίδες, χωρίς να αλλοιωθεί η φυσική της κατάσταση.
Αρχικά απομακρύνθηκαν από τη σπηλιά εκατοντάδες κυβικά χώματος, τα οποία είχαν τοποθετηθεί προ ετών, καλύπτοντας την παραλία που υπήρχε εντός της σπηλιάς και μειώνοντας τον ωφέλιμο χώρο που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι φώκιες. Στις σημαντικότερες εργασίες αποκατάστασης συγκαταλέγονται, επίσης, η διαμόρφωση του χώρου εντός της σπηλιάς, η τοποθέτηση συρμάτινου πλέγματος στο άνοιγμα που υπήρχε στα βράχια και εφαρμογή μονωτικού υλικού, το οποίο δημιουργεί φυσικές συνθήκες, ιδανικές για τα δύο είδη.
Ο Χάρης Νικολάου, Λειτουργός του Τμήματος Δασών, ο οποίος ήταν παρόν καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, δημοσίευσε φωτογραφίες από τις εργασίες αποκατάστασης και όλα όσα προηγήθηκαν στο σημείο.