«Αλλάζει το παιχνίδι» στην καταπολέμηση του κορωνοϊού

Η επαναστατική ανακάλυψη ερευνητών του Bristol.

Article featured image
Article featured image

Επιστήμονες από το Μπρίστολ έκαναν επαναστατική ανακάλυψη στο μέτωπο του κορωνοϊού λέγοντας ότι αυτό που εντόπισαν «αλλάζει το παιχνίδι» στον αγώνα κατά της πανδημίας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Christiane Schaffitzel, επικεφαλής της έρευνας, βραχυπρόθεσμα, η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη θεραπεία του Covid-19. Μακροπρόθεσμα, δε, θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι σε θέση να σταματήσουν εντελώς τη μόλυνση του ιού και να «τον σταματήσουν από τα πρώτα ίχνη του».

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Science και περιγράφει τη μελέτη της ως «πρωτοποριακή». Η ομάδα, υπό τις οδηγίες της καθηγήτριας Christiane Schaffitzel από τη Σχολή Βιοχημείας του Μπρίστολ και τον καθηγητή Imre Berger από το Κέντρο Minimal Biology του Max Planck χρησιμοποίησε ισχυρά μικροσκόπια που επιτρέπουν την εξέταση του με κάθε μικρή λεπτομέρεια.

Ανακάλυψαν ότι θαμμένο βαθιά μέσα στις «ακίδες» που χρησιμοποιεί η πρωτεΐνη SARS CoV-2 για να προσκολληθεί στο εσωτερικό των ανθρωπίνων σωμάτων βρίσκεται ένα μικρό μόριο που ονομάζεται λινελαϊκό οξύ. Αυτό το λιπαρό οξύ είναι εκείνο που χρησιμοποιεί ο ιός για να συνδεθεί με το ανθρώπινο σώμα και στη συνέχεια να εξαπλωθεί. Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική καθώς σημαίνει ότι υπάρχει τρόπος να διαταραχθεί αυτό το δεσμευτικό λίπος και ενδεχομένως να καταστεί ο ιός μη μολυσματικός.

Αυτό θα απαιτούσε την ανάπτυξη αντιιικών φαρμάκων μακροπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα, η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να σημαίνει πολύ καλύτερες θεραπείες, χρησιμοποιώντας το ίδιο το λινολεϊκό οξύ (LA). Το ανθρώπινο σώμα δεν το παράγει φυσικά, αλλά ο άνθρωπος το καταναλώνει σε ειδικές δίαιτές και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων. Η ανακάλυψή του βαθιά μέσα στον κορωνοϊό αρχικά μπέρδεψε τους επιστήμονες.

«Η ανακάλυψη αυτή μας προβληματίστηκε. Όπως και οι επιπτώσεις της», δήλωσε ο καθηγητής Berger. «Εδώ έχουμε το LA, ένα μόριο που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των λειτουργιών που προκαλούν αλλοιώσεις στους ασθενείς με COVID-19, με τρομερές συνέπειες. Και ο ιός που προκαλεί όλο αυτό το χάος, σύμφωνα με τα δεδομένα μας, «αρπάζει» και διατηρεί ακριβώς αυτό το μόριο. Επί της ουσίας αφοπλίζει πολλές από τις άμυνες του σώματος», πρόσθεσε. «Η ανακάλυψή μάς παρέχει τον πρώτο άμεσο σύνδεσμο μεταξύ των παθολογικών εκδηλώσεων LA, COVID-19 και του ίδιου του ιού», δήλωσε ο καθηγητής Berger.

«Το ερώτημα τώρα είναι πώς να μετατρέψουμε αυτή τη νέα γνώση προκειμένου να την ενσωματώσουμε στον ίδιο τον ιό και να νικήσουμε την πανδημία», πρόσθεσε. Η ανακάλυψη αυτού του λιπαρού οξέος περιγράφεται ως «φαρμακευτική τσέπη» από τους επιστήμονες. Ένας τρόπος δηλαδή για να εισχωρήσουν τα φάρμακα στον ιό και να τον αφοπλίσουν. Η Schaffitzel είπε ότι υπάρχει λόγος να ελπίζουν. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια παρόμοια «τσέπη» στον ρινοϊό και κατάφεραν να σταματήσουν τον ιό από το να είναι μολυσματικός. Η ομάδα του Μπρίστολ είναι αισιόδοξη ότι μια παρόμοια στρατηγική μπορεί τώρα να ακολουθηθεί για την ανάπτυξη μικροϊκών αντι-ιικών φαρμάκων κατά του SARS CoV-2.

«Από άλλες ασθένειες γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι με μεταβολικές οδούς LA μπορεί να προκαλέσει συστηματική φλεγμονή, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και πνευμονία. Αυτές οι παθολογίες παρατηρούνται όλες σε ασθενείς που πάσχουν σοβαρά από COVID-19. Μια πρόσφατη μελέτη ασθενών με COVID-19 έδειξε σημαντικά μειωμένα επίπεδα LA», είπε.

Ο COVID-19 συνεχίζει να προκαλεί θανάτους και ελλείψει αποδεδειγμένου εμβολίου, είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσουμε και άλλους τρόπους για την καταπολέμηση της νόσου, επισήμανε. «Αν κοιτάξουμε τον HIV, μετά από 30 χρόνια έρευνας, αυτό που λειτούργησε τελικά είναι ένα κοκτέιλ μικρών μορίων αντι-ιικών φαρμάκων που κρατούν τον ιό σε απόσταση. «Η ανακάλυψή μιας τέτοια «τσέπης» μέσα στην ακίδα της πρωτεΐνης SARS-CoV-2 θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αντι-ιικά φάρμακα για τον τερματισμό και την εξάλειψη του ιού, πριν εισέλθει σε ανθρώπινα κύτταρα, σταματώντας τον σταθερά από τα πρώτα κιόλας ίχνη του» πρόσθεσε.

Η επιφάνεια του σωματιδίου του κορωνοϊού έχει πρωτεΐνες, οι οποίες είναι ενσωματωμένες σε μια μεμβράνη. Μοιάζουν σαν μικροσκοπικές κορώνες, δίνοντας στον ιό το όνομά του (κορώνοϊός). Μέσα στη μεμβράνη βρίσκεται το ιικό γονιδίωμα, τυλιγμένο σε άλλες πρωτεΐνες. Το γονιδίωμα περιέχει όλες τις γενετικές οδηγίες για την παραγωγή μαζικών ιών.

Μόλις ο ιός προσκολληθεί στο εξωτερικό ενός ανθρώπινου κυττάρου, η μεμβράνη του συγχωνεύεται με την ανθρώπινη κυτταρική μεμβράνη και τις γενετικές του πληροφορίες στο ανθρώπινο κύτταρο. Στη συνέχεια, ο ιός δίνει εντολή στο κύτταρο να αρχίσει να αναπαράγει το γονιδίωμά του και να παράγει τις πρωτεΐνες του.

Αυτά με τη σειρά τους, συγκεντρώνονται σε πολλά νέα αντίγραφα του ιού τα οποία, κατά την απελευθέρωσή τους, μπορούν να μολύνουν πολλά περισσότερα κύτταρα. Διευκρινίζεται δε ότι οι ιικές πρωτεΐνες παίζουν διαφορετικούς ρόλους στην παθολογία του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες του BristolPost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ