Χτύπησαν φοιτήτρια «επειδή φορούσε φούστα»

Η υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία: «Δώδεκα άτομα υπήρξαν μάρτυρες του περιστατικού αλλά κανείς δεν παρενέβη»

Article featured image
Article featured image


Η γαλλική αστυνομία ερευνά την καταγγελία μίας νεαρής γυναίκας που υποστηρίζει ότι τρεις άνδρες της επιτέθηκαν και τη γρονθοκόπησαν, δημοσίως, επειδή «φορούσε φούστα».

Η κυβέρνηση κατήγγειλε το «πολύ σοβαρό» περιστατικό και το χαρακτήρισε απαράδεκτο. Το συμβάν σημειώθηκε εν μέσω εντεινόμενων αντιδράσεων για τη σωματική και τη λεκτική κακοποίηση προς τις γυναίκες με αφορμή τα ρούχα που φορούν. Η φοιτήτρια, που έγινε γνωστό μόνο το μικρό της όνομα, «Elisabeth», ανέφερε ότι γρονθοκοπήθηκε στο πρόσωπο, το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής.


gallia-foithtria-epiuesh.jpg


Της επιτέθηκαν τρία άτομα που βωμολοχούσαν για τη φούστα της. Η Elisabeth επέστρεφε στο σπίτι της όταν άκουσε έναν από τους τρεις άνδρες είπε «Κοίτα αυτή τη π******», σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια στον ραδιοφωνικό σταθμό «France Bleu Alsace». Οι δύο άνδρες την κρατούσαν και ο τρίτος τη γρονθοκόπησε, μαυρίζοντας το ένα μάτι της, ανέφερε η ίδια στον ραδιοφωνικό σταθμό. Οι άνδρες έφυγαν.

Παράλληλα υποστήριξε πως περισσότερα από δώδεκα άτομα υπήρξαν μάρτυρες του περιστατικού αλλά κανείς δεν παρενέβη ή δεν καταδίωξε τους δράστες. Μία φωτογραφία τους προσώπου της Elizabeth δημοσιεύτηκε στο επίσημο Twitter του σταθμού και έγινε αμέσως viral προκαλώντας οργή στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής κυβέρνησης, Gabriel Attal, έκανε λόγο για «πολύ σοβαρό» γεγονός. «Στη Γαλλία πρέπει να είμαστε σε θέση να βγαίνουμε ντυμένοι όπως θέλουμε. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι σήμερα στη Γαλλία, μια γυναίκα αισθάνεται κίνδυνο, παρενοχλείται, απειλείται, και γρονθοκοπείται λόγω του τρόπου με τον οποίο ντύνεται», πρόσθεσε. Από την πλευρά της, η Marlène Schiappa, υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδια για θέματα ισότητας, επισκέφθηκε το Στρασβούργο την Τετάρτη και συζήτησε για την ασφάλεια των γυναικών στον δημόσιο χώρο. «Όταν είμαστε μάρτυρες παρενόχλησης στον δρόμο, σεξιστικών προσβολών ή σεξουαλικών επιθέσεων κατά των γυναικών στο δημόσιο χώρο, πρέπει να αντιδρούμε και να καλούμε την αστυνομία ή τη χωροφυλακή», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.

Την Πέμπτη, ένας άνδρας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών σε αναστολή, καθώς επιτέθηκε σε δύο γυναίκες με αφορμή το ντύσιμο της μίας. Ο 18χρονος συνελήφθη την Τετάρτη και καταδικάστηκε την επόμενη βάσει μίας ταχείας διαδικασίας που προβλέπεται από τον γαλλικό νόμο.

Οι δύο γυναίκες περίμεναν το τραμ στη Μυλούζ όταν ο άνδρας είπε σε εκείνη που φορούσε ένα κοντό σορτς: «Δεν θες να βάλεις κάτι ακόμη πιο κοντό;» και στη συνέχεια την έσπρωξε στο έδαφος. Πέρα από την ποινή, στον δεκαοχτάχρονο επιβλήθηκαν 75 ώρες κοινωφελούς εργασίας ενώ θα πρέπει να παρακολουθήσει και μαθήματα αγωγής του πολίτη.

Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ