Εγκεφαλοφάγες αμοιβάδες σε νερό, σε οκτώ πόλεις στο Τέξας

Αφού εντοπίστηκαν, σήμανε συναγερμός λόγω του ότι υπάρχει κίνδυνος θανατηφόρας μόλυνσης.

Article featured image
Article featured image

Σε συναγερμό βρίσκονται από την Παρασκευή οκτώ πόλεις των ΗΠΑ, καθώς εγκεφαλοφάγες αμοιβάδες Naegleria fowleri βρέθηκαν σε αποθέματα νερού του νοτιοανατολικού Τέξας.

Σύμφωνα με το CNN, η Επιτροπή Περιβαλλοντικής Ποιότητας εξέδωσε οδηγία ζητώντας από τους κατοίκους που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της Brazosport να μην χρησιμοποιήσουν καθόλου τρεχούμενο νερό από τις βρύσες τους, καθώς εντοπίστηκε η παρουσία εγκεφαλοφάγων αμοιβάδων.

Το κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC) προειδοποιεί ότι οι μολύνσεις μπορεί να είναι σπάνιες αλλά οι περισσότερες είναι θανατηφόρες. Από το 2009 έως το 2019 μόλις 34 τέτοια περιστατικά καταγράφηκαν στις ΗΠΑ. Εξ αυτών, τα 30 είχαν προκληθεί από κατάποση νερού σε θαλάσσια πάρκα, πισίνες ή δημόσιους πίδακες. Από τους 145 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από το 1962 έως το 2018, μόλις τέσσερις επιβίωσαν.

Σύμφωνα με το CDC, το συγκεκριμένο είδος αμοιβάδας συνήθως απαντάται στο χώμα, σε θερμές λίμνες, σε ποτάμια και θερμά λουτρά. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε πλημμελώς χλωριωμένες πισίνες και σε ζεστά, υδάτινα απόβλητα εργοστασίων.

Η ανησυχία για τους πιθανούς κινδύνους για τους πολίτες είναι τόσο μεγάλη, που το Λέικ Τζάκσον κήρυξε κατάσταση καταστροφής. Η οδηγία για «κλειστές βρύσες» ισχύει για τους κατοίκους των περιοχών Λέικ Τζάκσον, Φρίπορτ, Άνγκλετον, Μπραζόρια, Ρίτσγουντ, Όιστερ Κρικ, Κλουτ και Ρόζενμπεργκ.

Όλα ξεκίνησαν στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν οι αρχές του Λέικ Τζάκσον ενημερώθηκαν πως ένα 6χρονο αγόρι που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, βρέθηκε θετικό στα τεστ για εγκεφαλοφάγες αμοιβάδες. Οι αρχές εικάζουν πως το παιδί ήπιε το μολυσμένο νερό είτε από μία εγκατάσταση με πίδακες νερού μπροστά από το δημοτικό κέντρο, είτε από λάστιχο στον κήπο του σπιτιού του.

Οι δημοτικές αρχές έκλεισαν αμέσως τους πίδακες και έστειλαν δείγμα νερού σε ιδιωτικό εργαστήριο. Παρότι οι πρώτες εξετάσεις βγήκαν αρνητικές στις 14 Σεπτεμβρίου, οι υπεύθυνοι επικοινώνησαν και με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και στις 25 Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά για τρία από τα έντεκα δείγματα που είχαν σταλεί.

Τώρα η αρμόδια υπηρεσία ελέγχει εκ νέου τα επίπεδα χλωρίου στα αποθέματα νερού και εκτιμά πως θα χρειαστούν περίπου τρεις ημέρες για να γίνει και πάλι πόσιμο το νερό. Μέχρι τότε, οι ντόπιοι θα δικαιούνται δωρεάν εμφιαλωμένο νερό.


Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ