Στο χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας Ε/κ και Τ/κ συμβιώνουν ευτυχισμένοι

Τον ταραγμένο Αύγουστο του 1996, το διεθνές δίκτυο Associated Press, βρέθηκε στην Κύπρο, μία εβδομάδα μετά τις δολοφονίες των Σολωμού και Ισαάκ -υπόθεση με διεθνείς διαστάσεις- για να βρεθεί στο χωριό Ποταμιά, λίγο έξω από τη Λευκωσία, καταγράφοντας στην κάμερα και την άλλη πλευρά του νομίσματος.

Article featured image
Article featured image

Μια εβδομάδα μετά τις ταραχές στη νεκρή ζώνη, τις δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων, Σολωμού Σολωμού και Τάσου Ισαάκ και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στο νησί τις ημέρες εκείνες, συνεργείο του Associated Press, βρέθηκε σε ένα μικρό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, την Ποταμιά, για να καταγράψει μια διαφορετική εικόνα, από την επικρατούσα.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζουν μονιασμένοι και αγαπημένοι, χωρίς προστριβές και εντάσεις μεταξύ τους. Παίζουν χαρτιά, τάβλι και πίνουν καφέ και ζιβανία στον ίδιο καφενέ. Συζητάνε, διαφωνούν, συμφωνούν, ανταλλάζουν απόψεις και στο τέλος φεύγουν μονιασμένοι, μέχρι το επόμενο πρωί.

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, 30 Τουρκοκύπριου έφυγαν από τα κατεχόμενα και μετεγκαταστάθηκαν στο χωριό Ποταμιά, της Επαρχίας Λευκωσίας.

Ο Τουρκοκύπριος, Necati Mehmed, ο οποίος ζούσε μόνιμα στο χωριό μόλις 4 χρόνια, λέει στην κάμερα πως πρόσφατα είχε παντρέψει τον γιό του σε ελληνορθόδοξη εκκλησία, γεγονός που σπάνια εντοπίζει κανείς στην Κύπρο. Ο Necati, πιστεύει πως η ζωή στη νότια Κύπρο, είναι καλύτερη από τη ζωή στη Βόρεια.

Ο Ελληνοκύπριος φίλος του, Ανδρέας Πέτρου, επίσης πρόσφυγας, ο οποίος αναγκάστηκε να αφήσει τον Βορρά, λέει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους Τούρκους που ζουν στην Ποταμιά. «Με τον Necati, όπως και με όλους τους άλλους Τουρκοκύπριους που ζουν στο χωριό, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα. Αλλά στην περίπτωση κάποιων ανόητων που θα προσπαθήσουν να τους βλάψουν, θα σταθούμε στο πλευρό τους και θα τους στηρίξουμε. Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να στηρίζονται πάνω μας. Γιατί φταίνε αυτοί επειδή κάποιοι βάρβαροι έκαναν ό,τι έκαναν. Πού φταίνε αυτοί; Αν έφταιγε αυτός (σ.σ. ο Necati), τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αλλά δεν βλέπω πού είναι το δικό του φταίξιμο, ή οποιουδήποτε άλλου Τουρκοκύπριου που ζει στο χωριό», διευκρινίζει ο κύριος Πέτρου.

Κείμενο του Associated Press

Δεν νιώθουν όλοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι το ίδιο. Οι δύο κοινότητες συγκρούστηκαν την περασμένη εβδομάδα, στη νεκρή ζώνη, που χωρίζει τις δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια των αντικατοχικών διαδηλώσεων από τους Ελληνοκυπρίους. Δύο Ελληνοκύπριοι σκοτώθηκαν και 50 άλλοι, περιλαμβανομένων και δύο ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών, τραυματίστηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για να τερματίσει την κατοχή στο κατεχόμενο τρίτο της Κύπρου.

Παρόλα αυτά στην Ποταμιά, οι εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν αποτελεί ζητούμενο. Και αν οποιοσδήποτε επιχειρήσει να ενοχλήσει ή να κάνει κακό σε κάποιον Τουρκοκύπριο που ζει εκεί, οι Ελληνοκύπριοι φίλοι του θα τον προστατεύσουν. Και παρόλο που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μοιάζουν να ζουν ευτυχισμένοι μαζί στην Ποταμιά, δεν φαίνεται να μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο σε όλη την Κύπρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ