Το φαινόμενο Sonic Boom που διέκοψε για λίγο το Roland-Garros [ΒΙΝΤΕΟ]

Και γενικά τρόμαξε τους Γάλλους.

Article featured image
Article featured image

Όταν κάποια αεροσκάφη παίρνουν άδεια για να σπάσουν τον φράγμα του ήχου.

Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφος Rafale διατάχθηκε να επιχειρήσει για να συνδράμει αεροσκάφος που είχε χάσει την επαφή με τον πύργο ελέγχου και ότι του δόθηκε η άδεια να σπάσει το φράγμα του ήχου για να φθάσει το αεροσκάφος που αντιμετώπιζε τα προβλήματα.

Το Rafale, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έσπασε το φράγμα του ήχου ανατολικά του Παρισιού, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.


Ο ήχος ακούστηκε σαν μεγάλη έκρηξη λίγο πριν από το μεσημέρι σε ολόκληρη την περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας και προκάλεσε ανησυχία και συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ήχος καταγράφηκε από τα μικρόφωνα του Roland-Garros και διέκοψε για λίγα δευτερόλεπτα τον αγώνα τένις μεταξύ των Stanislas Wawrinka και Dominik Köpfer.


Ηχητική έκρηξη (Sonic boom) είναι ο ήχος που σχετίζεται με τα κρουστικά κύματα που δημιουργούνται από ένα αντικείμενο που ταξιδεύει μέσω του αέρα πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου.

Τα Sonic boom φράγματα παράγουν τεράστιες ποσότητες ηχητικής ενέργειας, και ηχούν σαν μια έκρηξη.

sonic-600x391.jpg


Η ηχητική έκρηξη προκαλείται, όταν τα υπερηχητικά αεροσκάφη ξεπερνούν τη ταχύτητα του ήχου, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας μεγάλος θόρυβος -γνωστός και ως sonic boom- και μοιάζει με εκείνον μιας μεγάλης έκρηξης.

Όταν πραγματοποιείται λοιπόν το σπάσιμο του φράγματος του ήχου εμφανίζεται ένα ασυνήθιστο σύννεφο.

Η αιτία είναι πως πραγματοποιείται πτώση της πίεσης του αέρα, αυτός συμπυκνώνεται και σχηματίζει σταγονίδια νερού.

Ένας ακροατής ακούει ένα μπαμ «Ηχητική έκρηξη» (sonic boom) μόλις ένα αεροσκάφος σπάσει την ταχύτητα του ήχου επειδή ακούει τον ήχο του αεροσκάφους που έχει συσσωρευτεί πίσω του.

Η πηγή του ήχου κινείται με 1,4 φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 1.4). Δεδομένου ότι η πηγή κινείται ταχύτερα από τα ηχητικά κύματα που δημιουργεί, η πηγή του ήχου θα περάσει από ένα σταθερό παρατηρητή, πριν ο παρατηρητής ακούει τον ήχο που δημιουργεί.

Το παρακάτω σύντομο βίντεο παρουσιάζει το φαινόμενο Sonic Boom και το φράγμα του ήχου, με πολλές εικόνες και βίντεο! Την επιμέλεια του βίντεο είχε ομάδα φοιτητών από το τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ