Η Κρήτη κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά στην κακοποίηση έφηβων γυναικών στην Ευρώπη

Το τραγικό ποσοστό της σεξουαλικής κακοποίησης στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ ανέρχεται στο 45%.

Article featured image
Article featured image

Εργαζόμενες, έφηβες, μετανάστριες, γυναίκες με αναπηρία, ακόμη και ηλικιωμένες στην Κρήτη καταγγέλλουν συχνά ότι έχουν πέσει θύματα βίας, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ). Μάλιστα, όπως προκύπτει από την ανάλυση μελέτης, η Κρήτη βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης στην κακοποίηση γυναικών.

Σύμφωνα τα αποτελέσματα ερευνών που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε φέτος η Περιφέρεια Κρήτης, με τη σύμπραξη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα τελευταία δύο χρόνια τα ποσοστά καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας στο νησί είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Μάλιστα, στις έφηβες καταγράφονται τα ψηλότερα ποσοστά κακοποίησης στην Ευρώπη, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη όπου συμμετείχαν δέκα χώρες – και από την Ελλάδα το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΕΛΜΕΠΑ.

Σύμφωνα με τη Μαρία Παπαδακάκη, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, της σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΛΜΕΠΑ και επικεφαλής της Ομάδας Έργου, ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών στη σεξουαλική κακοποίηση εφήβων είναι στο 32,2%, ενώ στην Κρήτη φτάνει το 45,5%.

«Η σεξουαλική κακοποίηση προέρχεται από πρόσωπα εξουσίας, δηλαδή από άνδρες εργοδότες, προπονητές, γιατρούς και όσους έχουν θέση ελέγχου. Βλέπουμε τα θύματα να είναι στην πλειοψηφία τους κορίτσια με χαμηλή αυτοπεποίθηση, με έλλειψη δεξιοτήτων, κορίτσια που δεν μπορούν να πουν όχι. Αυτό έχει να κάνει με το πώς μεγαλώνουν τα κορίτσια μας και με το γεγονός ότι δεν μπορούν να αρνηθούν καταστάσεις βίας. Βλέπουμε ότι δέχονται τη βία περισσότερο και αυτό είναι έντονο στοιχείο στο νησί μας. Δηλαδή δεν απορρίπτουν τη βία όσο θα έπρεπε. Βλέπουμε στην Κρήτη στάσεις θετικές προς τη βία, κάτι που επίσης έχει να κάνει με το πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Έχουμε ανοχή στη βία», είπε η κυρία Παπαδακάκη.

Οκτώ στις 10 ΑμεΑ

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες με αναπηρία, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε 82 γυναίκες της Κρήτης, προέκυψε ότι το 81,7% έχει υποστεί μία μορφή βίας. «Οι πιο συχνές περιπτώσεις θυτών αφορούν ανθρώπους του περιβάλλοντος των ΑμεΑ και κυρίως τους φροντιστές, που πολλές φορές είναι οι γονείς, οι σύντροφοι που αναλαμβάνουν και υποστηρίζουν τις γυναίκες αυτές, οι οποίες φαίνεται να είναι πολύ ευάλωτες να αισθάνονται ενοχές.

Εκείνες που πλήττονται περισσότερο είναι οι μικρότερες σε ηλικία, αυτές που δεν έχουν πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη. Αυτές κακοποιούνται πιο συχνά» συμπλήρωσε κυρία Παπαδακάκη.

Κακοποίηση και στις ηλικιωμένες

Σε ό,τι αφορά τις ηλικιωμένες με μέση ηλικία τα 70 έτη, σε ποσοστό 15,9% τρομάζουν ακόμα και όταν τις ακουμπήσει ο σύζυγός τους, ανέφεραν οι ειδικοί στο πλαίσιο της ημερίδας. Ποσοστό 21% δέχονται χαστούκια, 64% προσβολές και εξυβρίσεις. «Σίγουρα έχει να κάνει η στάση των γυναικών αυτών, ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες, που δικαιολογούν τον άνδρα και θεωρούν ότι έχει το δικαίωμα αυτό», εξηγεί η κυρία Παπαδακάκη.

Χώρος εργασίας

Σε ό,τι αφορά τις εργαζόμενες, η μελέτη που έγινε στην Κρήτη, στην οποία συμμετείχαν 631 άτομα διαφόρων μορφωτικών επιπέδων, έδειξε ότι οι γυναίκες πέφτουν θύματα παρενόχλησης σε χώρους εργασίας. Η παρενόχληση ανέρχεται σε ποσοστό 83,5% και αφορά συμπεριφορά με αγένεια, εξευτελισμό, ανήθικα και υποτιμητικά σχόλια. Γυναίκες θύματα είναι κατά μέσο όρο ηλικίας 31 ετών, ενώ γυναίκες γύρω στα 38 έτη δεν δέχονται την κακοποίηση όπως προκύπτει από την έρευνα. Ευάλωτες, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι κυρίως οι άγαμες που δεν έχουν υποστήριξη, αλλά και γυναίκες ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς και εκείνες που δεν έχουν εμπειρία για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις καταστάσεις.

Protagon

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ