Πρόδρομε, μας εμπαίζεις;

Διαβάσαμε την 4 χιλιάδων λέξεων συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Υπουργός Παιδείας, για το σχεδιασμό της σχολικής χρονιάς 2020-21, και αυτή ήταν η μοναδική απορία που μας ήρθε στο μυαλό.

Article featured image
Article featured image

Αν ένα πράγμα αναγνωρίζω σε αυτή την κυβέρνηση και στους κατά καιρούς υπουργούς της, είναι την επικοινωνιακή ικανότητα που έχει –και στα 7 χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη- να ελίσσεται και να βγαίνει εν τέλει, «κούππα άπαννη» ακόμα και όταν τα πράγματα μοιάζουν να μην έχουν έξοδο κινδύνου. Πάντα υπάρχει και όταν δεν υπάρχει, δημιουργούν μία –ή περισσότερες- από μόνοι τους ξεγλιστρώντας σαν ηλεκτρικά χέλια.

Ένα τέτοιο χέλι αποδεικνύεται σχεδόν καθημερινά και ο νυν Υπουργός Παιδείας, πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πρώην βουλευτής και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΗΣΥ, πρώην αποστάτης του κόμματος του νυν κόμματός και πολέμιος του νυν προέδρου, ο οποίος χθες, Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, έδωσε συνέντευξη Τύπου για να αναγνώσει σε δημοσιογράφους και πολίτες τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για τη σχολική χρονιά 2020-2021.

Ναι, όλο αυτό το αλλόκοτο και ασυνάρτητο που παρακολουθούμε να διαδραματίζεται στα σχολεία (κάθε βαθμίδας) από τον περασμένο Ιούνη και λίγους μήνες πιο πριν, με πιο πρόσφατη την αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς –γιατί δεν προλαβαίνουν- είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού.

Για σχεδόν δύο ώρες και κάτι, ο κύριος Προδρόμου –φορώντας σωστά τη μάσκα αυτή τη φορά- διάβαζε με κάθε λεπτομέρεια τον προγραμματισμό του Υπουργείου -που ξεκίνησε από τα τέλη Ιουνίου, σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, για την ορθή και στο πλαίσιο των υγειονομικών κανόνων, επαναλειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο.

4000 χιλιάδες λέξεις γραπτού λόγου για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως όλα όσα σκέφτηκαν να εφαρμόσουν (μονοθέσια θρανία, plexiglass διαχωριστικά, μικρότερες τάξεις, εκ περιτροπής φοίτηση, εξ αποστάσεως φοίτηση κ.ο.κ) όχι μόνο δεν ήταν εφικτά αλλά ούτε και εφαρμόσιμα, προς το παρόν τουλάχιστον, με αποτέλεσμα Υπουργείο και Σχολικές Εφορίες να προχωρήσουν σε DIY λύσεις, όπως το να δημιουργήσουν θρανία τριών θέσεων με τη μέθοδο Lego: «Παίρνουμε δυο θρανία, τοποθετούμε στη μέση τους ένα λευκό κομμάτι ξύλου, το στερεώνουμε με καρφιά και δημιουργούμε μια υπέροχη design σύνθεση, φουτουριστικής διάθεσης». Μόνο που, και σε αυτή την περίπτωση βρήκαν εμπόδια, καθώς η δεν είχαμε αρκετά αποθέματα ξυλείας για να καλύψουν και αυτή την ευφάνταστη λύση.

Εν τέλει, αφού δεν (τους) έβγαιναν τα ‘κουτσιά’ το Υπουργείο αποφάσισε αναβολή στην έναρξη της σχολικής χρονιάς για μία εβδομάδα (14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία, Υπουργείου θέλοντος και Προδρόμου επιτρέποντος) ξεκαθαρίζοντας φυσικά πως αυτή η απόφαση λήφθηκε έπειτα από πιέσεις Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και Συνδέσμων Γονέων, διαφορετικά όλα ήταν έτοιμα και στη θέση τους για να πάνε τα παιδιά σχολείο.

Όσο για την προσφιλή τακτική των, να ρίχνουν τις ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι σύμφωνα με τα δικά τους (των του υπουργείου) λεγόμενα, βάζουν εμπόδια στη σωστή διαμόρφωση των τάξεων, εξ ου και υπάρχει καθυστέρησης είναι ανάξια αναφοράς και αφορά άτομα όπως τον Δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, που αρέσκονται σε άρτους και θεάματα.

Εν πάσει περιπτώσει, τούτων λεχθέντων και πραχθέντων, ο Υπουργός θεώρησε ορθόν να δώσει συνέντευξη Τύπου για να αναγνώσει το έργο του Υπουργείου παρουσιάζοντας επί της ουσίας μία άψογη εικόνα προγραμματισμού, οργάνωσης και έγκαιρου σχεδιασμού από το Υπουργείο και όλους τους αρμόδιους φορείς, η οποία όμως ήταν τόσο πρωτοπόρα και καινοτόμα που χρειάζεται περίπου ένα 6μηνο για να υλοποιηθεί πλήρως, ως εκ τούτου καταλήξαμε σε αυτό:

8RANIO-ANAPODO.jpg


Όσοι επιθυμείτε μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Παιδείας ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ