«Τόσα χρόνια μετά, τώρα το θυμήθηκε»;

Η καταγγελία για βιασμό από τη χρυσή ιστιοπλόο, Σοφία Μπεκατώρου, το όνομα του βιαστή και τα όσα ακολούθησαν.

Article featured image
Article featured image

Υπό κανονικές συνθήκες μια τέτοια υπόθεση θα έπρεπε να μας σοκάρει, να μας συγκλονίσει. Άλλωστε δεν είμαστε μαθημένοι να ακούμε επιφανείς γυναίκες να βγαίνουν μπροστά και να τολμούν να καταγγέλλουν τη σεξουαλική κακοποίηση που βίασαν από άντρες «υπεράνω πάσης υποψίας» και μάλιστα μερικές δεκαετίες μετά.

Κι όμως, αυτό δεν είναι το πιο συγκλονιστικό της όλης υπόθεσης. Αυτό που μας σόκαρε είναι οι αντιδράσεις μερίδας του κόσμου και κυρίως των αρμοδίων, στο άκουσμα της είδησης. «Τόσα χρόνια μετά το θυμήθηκε». Ποιος είπε ότι τόσα χρόνια μετά το ξέχασε ποτέ; Ποιος άνθρωπος μπορεί να ξεχάσει ποτέ τον βιασμό του σώματος και της ψυχής του, όποτε και αν αυτός συμβεί.

Η ίδια η Σοφία Μπεκατώρου έδωσε την απάντησή της –στο γιατί τώρα- υποδεικνύοντας την αισχρή, πρώτη, ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλόων, η οποία προσπάθησε να μετριάσει το «κακό» με μία ουδέτερη και χλιαρή τοποθέτηση, την οποία αντικατέστησαν με άλλη, όταν κατακρίθηκαν από τα social media. Ακολούθησε και ο Νίκος Κακλαμανάκης, ο οποίος επιβεβαίωσε το γιατί η Μπεκατώρου και άλλες αθλήτριες δεν μιλούν νωρίτερα, δηλώντας πως εντός της Ομοσπονδίας υπάρχει μία «ομερτά». Κανείς δεν μιλάει για τίποτα, κανείς δεν καταγγέλλει τίποτα και αν κάποιο παιδί προσπαθήσει δέχεται τέτοιο ψυχολογικό πόλεμο που παγώνει κάθε του κύτταρο.

Η Σοφία Μπεκατώρου, πριν μιλήσει δημόσια για την εμπειρία της, είχε βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα όπου κατήγγειλε και κατονόμασε τον άνθρωπο που την κακοποίησε. Ο άνθρωπος αυτός είναι ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, νυν αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Εταιρείας και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος και εκπρόσωπος της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ναι, ο βιαστής πολλές φορές έχει δυο τρεις βαρύγδουπους ρόλους, υφιστάμενους να διαχειριστεί και κατά τα άλλα ζει την πολυτέλεια του να είναι κανείς «υπεράνω κάθε υποψίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα, ο Αδαμόπουλος βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ από τη δεκαετία του ‘90, όπως και σχεδόν το σύνολο των διοικούντων της Ομοσπονδίας και από τον Ιούνιο του 1997 εκτελεί χρέη αντιπροέδρου υπό την προεδρία του Αντώνη Δημητρακόπουλου. Μάλιστα υπήρχαν πληροφορίες που τον ήθελαν να είναι υποψήφιος πρόεδρος στις επερχόμενες εκλογές της Ομοσπονδίας, ωστόσο άνθρωποι του χώρου έλεγαν ότι τελικά είχε αποδεχθεί να στηρίξει την υποψηφιότητα της Νίκης Αναστασίου με τον ίδιο να συνεχίζει ως γραμματέας. Ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις μάλλον θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να συνεχίσει να βρίσκεται στα πράγματα.

Η αποκάλυψη (κατά τη διάρκεια Διαδικτυακής Ημερίδας, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή - Μίλησε, Μην Ανέχεσαι»)

Παρότι δεν καταφέραμε να πάρουμε ένα μετάλλιο στην πρόκριση, εντούτοις με την πέμπτη θέση που καταλάβαμε εμείς και η ανδρική ομάδα προκριθήκαμε για τους ολυμπιακούς. Ο Χ ήταν ενθουσιασμένος όπως άλλωστε και η ομάδα μας. Γιορτάσαμε την πρόκριση με δείπνο και μετά επιστρέψαμε οι έξι μας, ανά δύο, στο ξενοδοχείο μας. Εγώ και ο Χ φύγαμε τελευταίοι. Στο δρόμο για το ξενοδοχείο συζητάγαμε για τους αγώνες και τις δυσκολίες. Για μένα θα ήταν η πρώτη ολυμπιακή συμμετοχή και καθώς ήμουν η μικρότερη της ομάδας (21), η χαρά μου ήταν ανείπωτη. Κάποια στιγμή όπως μιλάγαμε με τον Χ γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πως να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση. Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δε μας πολεμούσε μέσα στην ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα. Συνέχισα να προχωράω τώρα με ταχύτερο ρυθμό κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα λέγοντας του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνηση του. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας στο ασανσέρ πριν πάει στο δωμάτιο του μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα.

Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιο του. Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνες μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησε να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί. Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ότι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου.

Γύρισα στο δωμάτιο μου όπου η συναθλήτρια μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματα μου. Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ότι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας που συμπεριλάμβανε και την ανδρική βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσα να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά. Ο δε προπονητής μας ήταν 25 χρονών, αρκετά συναισθηματικός και άπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων. Επίσης τότε δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα. Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα.

Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών. Αυτός ο μισάνθρωπος που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, την συναισθηματική μου εφορία και την προσήλωση στο στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, την θεσμική του θέση , ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο . Ο μόνος στον οποίο κατάφερα να ανοιχτώ ήταν ότι δεσμός που διατηρούσα τότε, από τον οποίο επίσης ζήτησα να μην αντιδράσει, καθώς ήταν κι αυτός Αθλητής. Ο Χ ουδέποτε δήλωσε μετάνοια ή άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε.

Με την αλλαγή της στάσης μου και την ψυχρότητα μου έγινε ειρωνικός και σε γενικές γραμμές αμφισβήτησε τις ικανότητες και τις επιδόσεις μου σε κάθε δυνατή ευκαιρία λέγοντας ότι οι νεότεροι αθλητές πρέπει να έχουνε πλέον ευκαιρίες και όχι αυτοί των οποίων η καριέρα τους βρίσκεται στη δύση της. Την νοοτροπία αυτή υιοθέτησε από το 1999 μέχρι το 2019. Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για την χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου!"



Η απόφαση της Μπεκατώρου έδωσε κουράγιο και σε άλλες αθλήτριες

Μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου κι άλλες αθλήτριες καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά. Λίγες ώρες μετά, η πρώην διεθνής πολίστρια και πρωταθλήτρια του τριάθλου Μάνια Μπικόφ προέβη και η ίδια σε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση. Σε ανάρτησή της, η Μάνια Μπικόφ περιέγραψε τα όσα βίωσε πριν από 30 χρόνια από γιατρό, ο οποίος αν και είχε πρόβλημα στον ώμο της, της ζητούσε να κατεβάσει το μαγιό. Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλη μια αθλήτρια της ιστιοπλοΐας, η Μαρίνα Ψυχογιου, μέλος επί μία δεκαετία της Εθνικής ομάδας και στέλεχος πλέον της World Sailing αποκάλυψε οτι και η ίδια είχε πέσει θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας.


Η στάση Αδαμόπουλου

Ο ίδιος ο Αδαμόπουλος αρνήθηκε το Σάββατο κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία, της οποίας ήταν μέλος, προχώρησε σε αναστολή της κομματικής του ιδιότητας, ενώ και η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας ζήτησε και έλαβε την παραίτησή του.

«Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογενείας μου και εμένα προσωπικά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του ο κ. Αδαμόπουλος.


Εισαγγελική παρέμβαση

Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών μπαίνουν οι δημόσιες καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική παρενόχληση.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αναμένεται να διατάξει αυτεπάγγελτα προκαταρκτική έρευνα για το τι συνέβη.

Στο πλαίσιο αυτής, θα κληθεί στις αρχές της εβδομάδας η ολυμπιονίκης να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ