«Προσοχή στα κοντέινερ που έρχονται από το εξωτερικό»
«Δεν είναι επικίνδυνη, αλλά δεν τις αρέσουν οι απότομες κινήσεις».
Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
2
λεπτά
Μία αράχνη γίγαντας που βρέθηκε σε κοντέινερ αυτοκινήτων που ξεφορτώθηκε στα κατεχόμενα, ήταν η αφορμή για να γνωρίσουμε ένα νέο είδος, ακίνδυνο, το οποίο πολύ πιθανόν να βρίσκεται και στις ελεύθερες περιοχές. Μέλος του Κέντρου Αποκατάστασης Άγριας Ζωής, που εδρεύει στα κατεχόμενα, ανάρτησε φωτογραφίες της αράχνης και έγραψε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το είδος της.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε, η αράχνη γνωστή και ως Γιγάντια Αράχνη Καβούρι, βρέθηκε σε ένα κοντέινερ το οποίο έφτασε στην Κύπρο από το ιαπωνικό λιμάνι της Οσάκα και ανοίχτηκε σε εταιρεία αυτοκινήτων στην κατεχόμενη Λευκωσία. Το προσωπικό που εντόπισε την ταλαιπωρημένη αράχνη, την τοποθέτησε σε ένα κουτί και πήρε αμέσως τηλέφωνο την Υπηρεσία Υποστήριξης Άγριας Ζωής για να την παραλάβουν και να την φροντίσουν.
Μέλη της Υπηρεσίας μας παρέλαβαν την αράχνη που δεν είχε τις αισθήσεις, στο Κέντρο Αποκατάστασης Άγριας Ζωής για ταυτοποίηση.
Η Heteropoda venatoria, όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, ανήκει στην οικογένεια του είδους «Sparassidae» το οποίο περιλαμβάνει πολύ καλές αράχνες-κυνηγούς. Η Heteropoda venatoria, η οποία συνήθως συναντάται στην τροπική Ασία, εισήλθε στα νησιά του Ειρηνικού, στη Βόρεια, Νότια και Κεντρική Αμερική, στην Ευρώπη και την Αφρική, κυρίως από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, ειδικά από τις μεταφορές φυτειών μπανάνας, στις διάφορες περιοχές του κόσμου.
Είναι μία ντροπαλή και καθόλου επιθετική αράχνη και ενοχλείται από τις πολύ γρήγορες κινήσεις. Παρά το μεγάλο της μέγεθος, έχει την ικανότητα να περνά διαμέσου πολύ μικρών ρωγμών, εξ αιτίας του επίπεδου κορμιού της και των ευέλικτων ποδιών της. Στις μέρες μας η Αράχνη-Καβούρι, χρησιμοποιείται από τους καλλιεργητές μπανάνας ως βιολογική προστασία από επικίνδυνα έντομα που μπορεί να καταστρέψουν το φυτό.
Το δάγκωμα της Heteropoda venatoria δεν έχει κάποιες σοβαρές επιπτώσεις σε έναν υγιή οργανισμό, παρόλο που σπάνια επιτίθεται για να δαγκώσει. Εάν τύχει, θα υπάρξει προσωρινός πόνος και πρήξιμο στο σημείο του δαγκώματος.
Δυστυχώς, η συγκεκριμένη αράχνη δεν κατάφερε να επιζήσει του ταξιδιού και 24 ώρες μετά που την παραλάβαμε, πέθανε στο Κέντρο Αποκατάστασης».