«Κοίτα Γύρω, O Πολιτισμός Φωνάζει»

Σήμερα η πρώτη εκ των δύο μαραθώνιων διαδικτυακών παραστάσεων στο πλαίσιο στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού.

Article featured image
Article featured image

Η πανδημία που ξέσπασε στις αρχές του 2020 βρήκε ολόκληρο τον πλανήτη απροετοίμαστο. Μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων που επλήγησαν σοβαρά από αυτήν την κατάσταση είναι και οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι οποίοι ένεκα των μέτρων που πάρθηκαν για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά -και όχι μόνο- προβλήματα.

Έχοντας συναίσθηση των δυσκολίων που αντιμετωπίζουν εδώ και τόσους μήνες, το «Κοίτα Γύρω, Ο Πολιτισμός Φωνάζει», αποτελεί τη μεγαλύτερη διαδικτυακή παράσταση από τους καλλιτέχνες για τους καλλιτέχνες, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι άνθρωποι του πολιτισμού και να συνεχιστεί η δημιουργικότητα και η ελευθέρια έκφρασης.

καλλιτέχνες.png



Σήμερα 23 Ιανουαρίου, αλλά και στις 30 Ιανουάριου, ζωντανά από το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο εργάτες του πολιτισμού λαμβάνουν μέρος σε δυο μαραθώνιες διαδικτυακές παραστάσεις από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 8 το βράδυ. Οι παραστάσεις θα μεταδίδονται δωρεάν και σε ζωντανή σύνδεση στο http://parastasi.live, στις σελίδες του κινήματος «Ανεξάρτητοι» στο Facebook και στο YouTube, καθώς επίσης και στο Sold Out Tickets.

Στις παραστάσεις θα λάβουν μέρος Κύπριοι και ξένοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως οι:

FUSE

Γιάννης Κότσιρας

Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Ελένη Τσαλιγοπούλου

Νατάσσα Μποφίλου

Ελευθερία Αρβανιτάκη

Φοίβος Δεληβοριάς

Ευριδίκη

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου

και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες.

Τις παραστάσεις διοργανώνει η Παγκύπρια Συντεχνία Επαγγελματιών Καλλιτεχνών (ΠΑΣΥΝΕΚ) σε συνεργασία με το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού. Την προσπάθεια στηρίζουν έμπρακτα οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ και ο έρανος διοργανώνεται από το OROMA Foundation. Όλα τα έσοδα, τα οποία θα προκύψουν από εισφορές του κοινού μέσω τραπεζικής εντολής ή sms, θα διατεθούν προς στήριξη των καλλιτεχνών.

πολιτισμός.jpg



Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΕΚ, Γιώργος Γιωργαλλέτος, κάλεσε το κοινό να στηρίξει τους καλλιτέχνες που προσπαθούν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ενώ μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε πως η πρωτοβουλία της Συντεχνίας αγκαλιάστηκε από πάρα πολλούς καλλιτέχνες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να προστεθεί και η δεύτερη μαραθώνια διαδικτυακή παράσταση της 30ής Ιανουαρίου.

Σημείωσε δε ότι η ΠΑΣΥΝΕΚ δεν μπορούσε να περιμένει την έγκριση του προϋπολογισμού και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για την καταβολή του επιδόματος που έχει εγκριθεί, υποδεικνύοντας πως «για έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης, το να περιμένει ακόμη έναν μήνα είναι σαν να περιμένει έναν αιώνα».

«Κάποιοι, δυστυχώς, δεν το αντιλαμβάνονται και κινούνται με τους δικούς τους ρυθμούς», ανέφερε και εξέφρασε την άποψη πως θα έπρεπε, τουλάχιστον, να είχε γίνει προεργασία από το αρμόδιο Υπουργείο, με τη διάθεση των σχετικών αιτήσεων, ώστε να επισπευθεί η όλη διαδικασία.

«Ακόμη δεν έχουμε καμία σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας», είπε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΕΚ και τόνισε πως «εμείς περιμένουμε από τους συμπολίτες μας να σταθούν δίπλα μας».

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαϊδη, για την άμεση ανταπόκρισή του στη διάθεση του Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου Λεμεσού, για τη διεξαγωγή των παραστάσεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ