«Ο εγκλεισμός των παιδιών στα κέντρα αυτά, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να είναι ανεκτός»
Η κυρία Δέσπω Μιχαηλίδου, Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, είπε αρκετά ενδιαφέροντα για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα», στην Κοκκινοτριμιθιά, όσο και στην Κοφίνου.
Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
3
λεπτά
Σε παρέμβασή της στην Πρώτη Εκπομπή, στο Ράδιο Πρώτο, η Επίτροπος έθιξε μεταξύ άλλων το θέμα του εγκλεισμού, αλλά και του υπερπληθυσμού στο Πουρνάρα, όπου το σύστημα σε κάποιες περιπτώσεις να βάζει τους ανήλικους μαζί με τους ενήλικες -όπως για παράδειγμα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τα κρούσματα-, κάτι που φυσικά δεν επιτρέπεται.
Ακατάλληλο για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση
«Το όλο σύστημα που επικρατεί εκεί είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση και ιδίως για τα παιδιά. Πρέπει να πω ότι τα παιδιά έχουν αυξημένες ειδικές ανάγκες και ότι ο εγκλεισμός τους στα κέντρα αυτά, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να είναι ανεκτός», αναφέρει αρχικά η κυρία Μιχαηλίδου.
«Είναι μια κατάσταση που οδηγεί τα παιδιά σε μαρασμό, τα στερεί από βασικά δικαιώματα. Πρώτα πρώτα στη μόρφωση, γιατί τα παιδιά στην Κοφίνου, τα οποία ενδεχομένως φοιτούν σε σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, δεν μπορούν να πάνε σχολείο, ενώ τα δικά μας παιδιά, έστω και με τα διατάγματα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, μπορούν να φοιτήσουν».
Πρέπει να πω ότι υπήρχε το Σχολείο της Κυριακής, μια προσπάθεια από ΜΚΟ, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί».
Σοβαρές συνέπειες στον ψυχισμό και στην ανάπτυξή τους
«Γενικά, ο εγκλεισμός παιδιών σε τέτοιες συνθήκες και μάλιστα παιδιών που ενδεχομένως έχουν χάσει τους γονείς τους, είναι μακριά από τις οικογένειές τους, έχουν βιώσει τη φρίκη του πολέμου -αν μιλάμε για παιδιά από τη Συρία και από άλλες χώρες που βίωσαν τον πόλεμο-, δεν μπορεί παρά να έχει σοβαρές συνέπειες στον ψυχισμό τους και στην ανάπτυξή τους.
Από τις πληροφορίες που έχω από τις Υπηρεσίες Κοινωνικές Ευημερίας, στο ‘Πουρνάρα’ υπάρχουν περίπου 60 ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ και η ασφαλής ζώνη που έχει δημιουργηθεί -κατόπιν δικών μας παρεμβάσεων- είναι υπερπλήρης».
Θα μπορούσαν να πάνε στο σχολείο τους, αν δεν είχαν κλειστά τα κέντρα
«Το θέμα είναι ότι έχουν γίνει κλειστά αυτά τα κέντρα. Δηλαδή, θα πρέπει να αρθεί αυτή η απαγόρευση ούτως ώστε να συζητήσουμε στη συνέχεια πού να πάνε ή πού να μην πάνε. Αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να φοιτούν στα σχολεία τους, να μπορούν εξέρχονται του Κέντρου… Είναι ήδη τοποθετημένα σε σχολεία τα παιδιά αυτά, άρα θα μπορούσαν να πάνε στο σχολείο τους, με συνοδεία».
Οι ανήλικοι είναι μαζί με τους ενήλικες και αυτό δεν επιτρέπεται
«Ο υπερπληθυσμός στο Πουρνάρα δημιουργεί καταστάσεις οι οποίες και απόψεως υγιεινής και από συγχρωτισμό και στην καραντίνα όπου υπάρχει ειδικός χώρος διαμόρφωσης για κρούσματα, είναι μεικτή η ζώνη. Εκεί και ανήλικοι και ενήλικες και αυτό δεν επιτρέπεται. Και γι’ αυτό είχαμε στείλει την επιστολή μας στις αρχές Ιανουαρίου, όπου συζητούσαμε αυτά τα πράγματα, για να πάρουμε ακριβώς πληροφόρηση, για τι συμβαίνει με αυτά τα ζητήματα».
Ποιος πληρώνεις για τις δομές και τα έξοδα φροντίδας και τι πρέπει να γίνει
«Πέρα από τις υποχρεώσεις που έχουμε ως κράτος μέλος της ΕΕ, πέρα από τις διεθνείς συμβάσεις που έχουμε υπογράψει, έχουμε την υποχρέωση να διατηρήσουμε αυτά τα Κέντρα, να δεχθούμε αυτές τις ροές τα κέντρα υποδοχής φιλοξενείας αιτητών διεθνούς προστασίας, για να δώσουμε αν θέλετε την πρώτη βάση σε αυτά τα πρόσωπα μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους και είτε θα γίνουν αποδεχτές είτε θα σταλούν πίσω στις χώρες απ’ όπου προέρχονται. Ποιος πληρώνει; Αυτά τα κονδύλια είναι από τα λεφτά του φορολογουμένου και στη συνέχεια υπάρχει συγχρηματοδότηση, υπάρχουν ταμεία από την ΕΕ. Είναι θέμα πολιτικής της ΕΕ και το έχει πει ο Υπουργός Εσσωτερικών και επ’ αυτού δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει, ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, ούτως ώστε να επιβαρυνθούν τον ανάλογο αριθμό μεταναστών, διότι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες δέχονται τις μεγαλύτερες ροές και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ άλλες αρνούνται ή παίρνουν ένα πολύ μικρό αριθμό προσφύγων».
Ακούστε το σχετικό απόσπασμα με την παρέμβαση της Επιτρόπου στο 1:14:30