Κάθε εύρημα κρύβει πίσω του μια (τραγική κυπριακή) ιστορία

Αν γνωρίζεις, μπορείς με ένα τηλέφωνο στο 151 να δώσεις ανώνυμα πληροφορίες, αφού και η πιο ασήμαντη πληροφορία μπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση κάποιου αγνοούμενου ατόμου.

Article featured image
Article featured image

Το 2017, ένα πρωινό του Απρίλη, είχαμε μεταβεί για ρεπορτάζ στην Καρπασία και συγκεκριμένα στη λίμνη της Γαλάτειας. Η ΔΕΑ πραγματοποιούσε έρευνες στην περιοχή για ανεύρεση οστών αγνοουμένων. Τυχαία, την προηγούμενη της επίσκεψής μας, η ομάδα των Ε/κ και Τ/κ αρχαιολόγων είχε βρει τα οστά ενός ανθρώπου, ενώ κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής μας αποκαλύφθηκαν τα οστά ενός δεύτερου αγνοούμενου ατόμου που ήταν θαμμένος στον συγκεκριμένο τάφο.




Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το ρεπορτάζ ΕΔΩ



Ξέροντας πόσο δύσκολο είναι για τη ΔΕΑ να συλλέξει πληροφορίες αλλά και εκ των υστέρων να εντοπίσει τους αγνοούμενους και να λυτρώσει οικογένειες που ακόμα περιμένουν, ο συγκλονισμός όλων όσοι ήμασταν εκεί ήταν τεράστιος. Οι δε αρχαιολόγοι δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την τόσο σημαντική αυτή εκταφή στην Καρπασία, αφού επρόκειτο για την πρώτη στα χρονικά που έγινε στην περιοχή από τη μέρα που ξεκίνησε το έργο της η ΔΕΑ.

gm0_6263.jpg


Αυτό που έμεινε έντονα χαραγμένο στη μνήμη μας από αυτό το ρεπορτάζ, πέραν από τη στιγμή του εντοπισμού των οστών στον τάφο, αλλά και τις εικόνες που είδαμε στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ (που βρίσκεται σε χώρο κοντά στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας), εκεί που γίνεται η ταυτοποίηση και η παράδοσή τους τελικά στους συγγενείς, ήταν οι συζητήσεις που κάναμε με τον ξεναγό μας σε όλο αυτό το ταξίδι, τον Γερμανό Florian von König. Ως Ειδικός Σύμβουλος του Τρίτου Μέλους της ΔΕΑ, που είναι τα Ηνωμένα Έθνη, γνώριζε πολλά, άκουσε πολλές ιστορίες και έτσι μας μίλησε και για τη σημαντικότητα να δίνονται πληροφορίες στη ΔΕΑ από όποιον γνωρίζει κάτι. Τα χρόνια περνούν, η γενιά που έζησε τον πόλεμο και βίωσε, είδε ή άκουσε φεύγει, μας είχε πει, οπότε είναι σημαντικό κάθε σημαντική πληροφορία ή κάθε πληροφορία που μπορεί να είναι χρήσιμη να φτάσει στη ΔΕΑ.


gm0_6433.jpg

gm0_6412.jpg


«Κάποιοι συνάνθρωποί μας εξακολουθούν ακόμη να ψάχνουν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αν γνωρίζεις κάτι φαινομενικά ασήμαντο, μπορεί για τους συγγενείς να είναι σημαντικό. Κάλεσε ανώνυμα τον τριψήφιο αριθμό 151 εάν γνωρίζεις πληροφορίες για κάποιο αγνοούμενο άτομο», αναφέρει μια πρόσφατη ανάρτηση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και εμείς, έχοντας ζήσει την προαναφερθείσα εμπειρία, δεν θα μπορούσαμε να μη βάλουμε το δικό μας λιθαράκι μέσω αυτού του άρθρου.

Και η πιο ασήμαντη πληροφορία βοηθά. Γνωρίζετε οτιδήποτε για κάποιο αγνοούμενο άτομο; Καλέστε σήμερα στο 151 και δώστε...

Δημοσιεύτηκε από Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο - ΔΕΑ στις Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2021

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ