Η «Μπιχάρ» πνίγεται κάθε μέρα στον ποταμό Νερβιόν

Για να ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική φωτογραφία: REUTERS/Vincent West


Αντιδράσεις προκάλεσε το άγαλμα ενός κοριτσιού που «πνίγεται», καθώς εμφανίστηκε στον ποταμό Νερβιόν της πόλης Μπιλμπάο στην Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Μεξικανός υπερρεαλιστής καλλιτέχνης Ρούμπεν Ορόσκο δημιούργησε αυτήν τη φιγούρα -το όνομα της οποίας είναι «Bihar» («Αύριο» στα βασκικά)-, για μια φιλανθρωπική εκστρατεία με στόχο να ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Ο στόχος είναι οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι «οι ενέργειές τους μπορεί να μας βυθίσουν ή να μας κρατήσουν στη ζωή», δήλωσε ο καλλιτέχνης στην ισπανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Nius.

Καθώς με την παλίρροια τα νερά ανεβοκατεβαίνουν, η φιγούρα των 120 κιλών βυθίζεται και αποκαλύπτεται κάθε μέρα -κάτι που σύμφωνα με τον καλλιτέχνη είναι μια αντανάκλαση του τι θα μπορούσε να συμβεί «εάν συνεχίσουμε να ποντάρουμε σε μη βιώσιμα μοντέλα», όπως αυτά που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.



Οι κάτοικοι του Μπιλμπάο ξύπνησαν και είδαν το γλυπτό για πρώτη φορά στο ποτάμι πριν από μερικές ημέρες, αφού μεταφέρθηκε με βάρκα και βυθίστηκε στο ποτάμι, κοντά στο κέντρο της πόλης, τη νύχτα.

«Στην αρχή μου προκάλεσε ένα αίσθημα άγχους, περισσότερο από το πρόσωπο που διακρίνεται έξω από το νερό, αλλά τώρα μου φέρνει θλίψη, μεγάλη θλίψη», δήλωσε η Τριάνα Γκιλ που βρέθηκε για τουρισμό στο Μπιλμπάο. «Δεν φαίνεται καν να ανησυχεί, είναι σαν να αφήνει τον εαυτό της να πνιγεί», συμπληρώνει.

Μία άλλη γυναίκα που συνομίλησε με το πρακτορείο Reuters, με το όνομα Μαρία, αρχικά πίστευε ότι το γλυπτό ήταν μνημείο ενός τραγικού γεγονότος του παρελθόντος. «Έμαθα σήμερα ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλά νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να δώσει το δικό του νόημα (στο γλυπτό)», είπε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έργο του συγκεκριμένου καλλιτέχνη προκαλεί αντιδράσεις. Πριν από δύο χρόνια, έφτιαξε ένα άγαλμα με μια γυναίκα να κάθεται μόνη της σε ένα παγκάκι. Αυτό έφερε στην επιφάνεια συζητήσεις για τις απομονωμένες ζωές ηλικιωμένων ανθρώπων.



Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα, Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ