Πώς συνδέεται ο καταραμένος ποιητής Ρεμπώ με το χωριό της «καυτής» πατάτας;

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία που συνδέει τον σπουδαίο Γάλλο ποιητή του 19ου αιώνα με την κοινότητα της Ξυλοφάγου.

Article featured image
Article featured image

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση στο Facebook, ο Χριστόδουλος Παναγιώτου αναφέρεται στην κοινότητα της Ξυλοφάγου, η οποία υπήρξε τόπος διαμονής του σπουδαίου καταραμένου ποιητή, Αρθούρου Ρεμπώ. Ο Ρεμπώ εγκατέλειψε (οριστικά) την ποίηση στα 20 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του μια παρακαταθήκη τόσο αξιόλογη που προκαλεί δέος, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πού θα έφτανε αν συνέχιζε το έργο του ώς τον -ούτως ή άλλως πρόωρο- θάνατό του. Αφού λοιπόν παραιτήθηκε από την τέχνη, ήρθε για να βρει δουλειά στην Κύπρο, τον Δεκέμβρη του 1878, πέντε μήνες αφού οι Άγγλοι αποικιοκράτες επίσημα πάτησαν το πόδι τους στο νησί. Ήταν τότε 24 χρονών.



Πιο κάτω αυτούσια η ανάρτηση:

«Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλοφάγου που προτίμησε να μνημονεύσει την πατάτα και όχι τον Αρθούρο Ρέμπω, τον διασημότερο κάτοικό της και μια από τις μείζονες προσωπικότητες της παγκόσμιας λογοτεχνίας με σημαντική επίδραση στη μοντέρνα ποίηση. Η προοπτική μνημείου Ρέμπω προϋποθέτει τον κίνδυνο πατάτας, τύπου μνημείο Κάλλας, ενώ το μνημείο πατάτας συγχωνεύει μοναδικά το χάσμα μεταξύ μεταφοράς και κυριολεξίας. Κάλλας+πατάτα=πατάτα, Ρεμπώ+πατάτα=πατάτα, Πατάτα+πατάτα=πατάτες.



Ο Ρεμπώ έζησε στην Ξυλοφάγου κατά το πρώτο από τα δύο ταξίδια του στην Κύπρο (όπου σχεδόν πέθανε από τυφοειδή πυρετό). Στην αλληλογραφία που σώζεται (δύο γράμματα που στέλνει στη μητέρα του) δεν αναφέρεται στις κοτσινοχωρκάτικες πατάτες, αλλά στην κοτσινοχωρκάτικη παττίχα (από τις ελάχιστες θετικές περιγραφές για τη διάδρασή του με τους ντόπιους είναι ότι τα μεσημέρια έτρωγε μαζί τους καρπούζι, κάτι που δάμαζε την αφόρητη ζέστη).

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ένα πρώιμο σχέδιο του Ρεμπώ (προγενέστερο της ποίησης και της αλητείας), που απεικονίζει μια πολιορκία με πατάτες. Το σχέδιο εμπεριέχει στοιχεία σουρεαλισμού (κινήματος του οποίου θεωρείται προάγγελος) και προμηνύει την επίσκεψή του στην Κύπρο: τη διαμονή του στην Ξυλοφάγου, τόπο της πατάτας, και την εσπευσμένη αναχώρησή του από το Τρόοδος, τον Ιούνιο του 1880, αφού οι μαρτυρίες λένε πως σκότωσε με πέτρα έναν Κύπριο εργάτη.

Το σχέδιο πωλήθηκε μαζί μαζί με 6 αλλά (μέρη του ίδιου καρνέ) από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's το 2017».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ