Το ιδιαίτερο έργο του Arsentiy Lysenkov που διακρίθηκε στη Larnaca Biennale 2021

«Ο σκοπός αυτού του πειράματος είναι να εξερευνήσει εάν η ανθρωπότητα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει και να κατανοήσει τη γλώσσα της επικοινωνίας, τη γλώσσα των δονήσεων».

Article featured image
Article featured image

Όπως αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας για το έργο του: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Πάφος, η πόλη μου, φιλοξενεί μέρος του έργου "Social Media" το οποίο παρουσιάζεται αυτήν τη στιγμή στην έκθεση στο πλαίσιο της Μπιενάλε Λάρνακας 2021, ένα μεγάλο γεγονός της μεγαλύτερης καλλιτεχνικής εκδήλωσης αυτού του είδους που διοργανώνεται στη χώρα μας με θέμα "Ατελείωτα όρια".

246176879_210923044463138_7009763108157683649_n.jpg

Το έργο μου "Social Media" αποτελείται από δύο μονόλιθους. Ο πρώτος μονόλιθος έχει τοποθετηθεί στον κυρίως εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής πινακοθήκης Λάρνακας και ο δεύτερος σε δημόσιο χώρο στην Πάφο συγκεκριμένα απέναντι από την επαρχιακή διοίκηση στην πλατεία δίπλα από την καφετερία Nero και κοντά στην Αγορά. Όταν οι επισκέπτες στην πινακοθήκη της Λάρνακας ακουμπήσουν το έργο, τότε το δεύτερο έργο στην Πάφο δονείται και αντίστροφα μέσω ενός εσωτερικού μηχανισμού που υπάρχει και στους δύο μονόλιθους.

ars.jpg

Στον σύγχρονο κόσμο των κοινωνικών δικτύων, οι άνθρωποι βυθίζονται στα gadget τους και ζουν στην ψευδαίσθηση της επικοινωνίας. Στερούνται από ένα απλό συναίσθημα όπως η αίσθηση του αγγίγματος, της χειραψίας, της αγκαλιάς.

Η αίσθηση της αφής είναι γνωστή σε μας από την παιδική ηλικία, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου χάνουμε αυτό το συναίσθημα. Υπάρχουν πάνω από 10.000 emoji στην Ιαπωνία και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν GIF, φωτογραφίες, βίντεο και ηχητικά μηνύματα. Αλλά πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε προφορική γλώσσα, υπήρχαν μόνο απτικές αισθήσεις καθώς οι άνθρωποι άγγιζαν ο ένας τον άλλον.

246375468_571803080602685_7826091205728888211_n.jpg



Σκοπός μας δεν είναι να εξαλείψουμε τις σύγχρονες γλώσσες, αλλά να προσφέρουμε την παλιά γλώσσα των αισθήσεων. Αυτή η γλώσσα μπορεί να είναι μινιμαλιστική, ωστόσο, άνθρωποι από διαφορετικές ηπείρους μπορούν να αισθάνονται ο ένας τον άλλον. Είναι αρχέγονο και υπάρχει. Ωστόσο, αναρωτιόμαστε αν είναι ακόμα διαθέσιμο στην ανθρωπότητα.

Τα γλυπτά έχουν τοποθετηθεί σε διαφορετικές πόλεις και δεν βρίσκονται στο ίδιο οπτικό πεδίο. Γύρω από το κάθε γλυπτό υπάρχουν επισκέπτες που γνωρίζουν το σκεπτικό περί τίνος πρόκειται το έργο, και άλλοι όχι. Οι τελευταίοι θα παρατηρήσουν το γλυπτό και η άλλη ομάδα θα παρατηρήσει τις αντιδράσεις τους.

arsenty7.jpg

Ο σκοπός αυτού του πειράματος είναι να κατανοήσει εάν η ανθρωπότητα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει και να κατανοήσει τη γλώσσα της επικοινωνίας, τη γλώσσα των δονήσεων.

Έχουμε πάρει για το αντικείμενό μας, μια απλή, μινιμαλιστική μορφή, στην οποία είναι παρούσα η Αφροδίτη. Αυτή είναι η αρχική μορφή, η αρχική ως λογότυπο και ως σύνθημα.

Το αντικείμενο είναι αφιέρωμα στην καταξιωμένη ταινία του Stanley Kubrick "A Space Odyssey" του 2001.

Θα ήταν ιδανικό στο μέλλον να τοποθετηθούν στη Λευκωσία στη νεκρή ζώνη, σε διαφορετικές χώρες ή ακόμα και σε διαφορετικές ηπείρους. Με αυτόν τον τρόπο ίσως βρεθούν λύσεις…».

arsenty2.jpg

Ο Βασίλης Βασιλειάδης, Επιμελητής της Μπιενάλε Λάρνακας 2021, αναφέρει με τη σειρά του τα εξής: «Η καλλιτεχνική πρόταση του Arsenty πραγματεύεται το θέμα των ορίων επικοινωνίας στη σύγχρονη κοινωνία και βασίζεται πάνω σε ένα έργο αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους. Η ιδέα της “επέκτασης” με αυτό τον τρόπο της Μπιενάλε Λάρνακας και σε μια άλλη πόλη, όχι μόνο συνάδει με το θεματικό πλαίσιο της Μπιενάλε Λάρνακας 2021 (ατελείωτα όρια) αλλά και με το πνεύμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας γενικότερα, η οποία μπορεί και οφείλει να αποτελεί γέφυρα ένωσης των ανθρώπων, ιδιαίτερα σε περιόδους απομόνωσης όπως αυτή που διανύουμε».


ΙΝFO

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος 77 έργα εικαστικών καλλιτεχνών από 30 διαφορετικές χώρες καθώς λειτουργούν και 17 παράλληλες εκδηλώσεις από όλο το φάσμα των τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα.

Η έκθεση έχει διάρκεια από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 26 Νοεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ