Πόσο θα κόστιζε σήμερα το Άγαλμα της Ελευθερίας

Το 1885 το Άγαλμα της Ελευθερίας έφτασε στις ΗΠΑ και είχε κοστίσει 250.000 δολάρια, αλλά η τιμή του σήμερα θα ήταν πολύ πιο διαφορετική.

Article featured image
Article featured image

Η Γαλλία ήθελε να επισφραγίσει τη φιλία της με τις ΗΠΑ με ένα μεγαλειώδες δώρο και αναμφισβήτητα, όποιος το αντικρίζει, δεν μπορεί να εκφέρει διαφορετική άποψη. Το Άγαλμα της Ελευθερίας ήταν το τέλειο δώρο και μάλιστα οι Γάλλοι ήθελαν να προλάβουν και την 100η επέτειο από τη μέρα της ανεξαρτησίας της Αμερικής για να επισφραγιστεί με τον καλύτερο τρόπο το δώρο τους, ωστόσο δεν πρόλαβαν.


Στις 17 Ιουνίου 1885, το Άγαλμα της Ελευθερίας έπλευσε στην Αμερική, διασχίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό σε 350 ξεχωριστά κομμάτια, συσκευασμένα σε πάνω από 200 κιβώτια.


Το χάλκινο και σιδερένιο άγαλμα, το οποίο συναρμολογήθηκε στη Νέα Υόρκη, παρουσιάστηκε επίσημα την επόμενη χρονιά σε μια τελετή από τον Αμερικανό πρόεδρο Γκρόβερ Κλίβελαντ και γρήγορα έγινε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και δημοκρατίας.Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο γλύπτη Frederic-Auguste Bartholdi με τη βοήθεια του μηχανικού Gustave Eiffel, ο οποίος αργότερα σχεδίασε τον Πύργο του Άιφελ.

Οι Γάλλοι είχαν αρχικά προγραμματίσει να ολοκληρώσουν αυτό το σπουδαίο έργο μέχρι το 1876, για την 100η επέτειο της Αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν χρήματα από δημοπρασίες, λαχεία και αγώνες πυγμαχίας εγκαίρως. Χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να συγκεντρωθούν τα 250.000 δολάρια που χρειάζονταν.


Πόσο είναι αυτό το ποσό στα σημερινά χρήματα; Πάνω από 5,5 εκατομμύρια δολάρια.


Ολοκληρώθηκε τελικά στο Παρίσι το 1884. Μια γυναικεία φιγούρα ύψους 93 μέτρων που κρατούσε μια επιγραφή στο ένα χέρι και έναν πυρσό στο άλλο.


ΠΗΓΗ: themanews.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ