Γνωρίζεις ποιος είναι ο δημιουργός της πολύχρωμης σημαίας της ΛΟΑΤΚΙ+ περηφάνειας;

Δεχόταν μπούλινγκ στο σχολείο, αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε από το να δημιουργήσει την σημαία που κουβαλά ένα τόσο μεγάλο μήνυμα.

Article featured image
Article featured image


Ο πολυαγάπητός και καινοτόμος δημιουργός της πρώτης σημαίας του ουράνιου τόξου δεχόταν μπούλινγκ στο σχολείο για την σεξουαλικότητά του «αλλά χάραξε τον δρόμο από πολύ νωρίς», λένε οι παλιοί του συμμαθητές.

Ο Γκίλμπερτ Μπέικερ γεννήθηκε στο Κάνσας το 1951 και φοιτούσε στο Λύκειο Parsons απ’ όπου αποφοίτησε το 1969. Τα νεανικά του χρόνια σε μια μικρή πόλη όπως το Chanute του Κάνσας δεν ήταν χαρούμενα, για αυτό με την πρώτη ευκαιρία «ξέφυγε» από την γενέτειρα του και μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο και στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη. Το 2017 απεβίωσε στον ύπνο του στην Νέα Υόρκη σε ηλικία 65 χρονών.

Στο πεντηκοστό reunion της τάξης του, το 2019 οι συμμαθητές του συζητούσαν για τις αναμνήσεις τους από τον Μπέικερ. Τον περιγράφουν σαν «άτομο των τεχνών», «ζωηρά ντυμένο» και « αυτόνομη προσωπικότητα».


Η διαφορετικότητά του τον έκανε στόχο στο σχολείο

Μια συμμαθήτριά του λέει : «Αυτό που θα πω μπορεί να είναι αντιδεοντολογικό, αλλά το ’69, δεν γνωρίζαμε τι ήταν “το γκέι”. O Γκίλμπερτ απλά ήταν διαφορετικός. Μπορεί κάποιοι να τον κορόιδευαν λόγω της διαφορετικότητάς του, αλλά άδραξε τον δρόμο πολύ πριν θεωρείται φυσιολογικό το να είσαι γκέι. Μερικές φορές ενώ καθόμασταν στην καφετέρια και τρώγαμε έρχονταν τα αγόρια με τους δίσκους τους και τον βαρούσαν στο κεφάλι».

Μια άλλη συμμαθήτριά του, η Σάντυ Σάλιερ, αναπόλησε αυτό το «γκέι είδωλο» να κάνει ακροβατικά στο σχολείο όταν διάβασε μια συνέντευξη του που μιλούσε για το μπούλινγκ που βίωσε στο σχολείο. Λέει: «Όταν το έμαθα η καρδιά μου έσπασε. Είμασταν τόσο αθώοι που δεν καταλαβαίναμε τι είναι ένα γκέι άτομο… Ήταν ελεύθερο πνεύμα και αγαπούσε την ζωή, είμαι τόσο περίφανη για ότι κατάφερε και για το κίνημα που ήταν μέρος». Με δάκρυα στα μάτια ολοκλήρωσε λέγοντας πως λυπάται για τον τρόπο που του συμπεριφέρονταν.

Gilbert-Baker_flag_city.jpg
ΦΩΤΟ: StephenKing.com



Ο Γκίλμπερτ Μπέικερ σχεδίασε την σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ περηφάνειας το 1977

Η πολύχρωμη σημαία του Pride έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η πρωτότυπη είχε οχτώ λωρίδες χρώματος, αλλά αναγκάστηκε να αφαιρέσει το ροζ και το τιρκουάζ λόγω της έλλειψης υφάσματος τότε.

Ο Μπέικερ εξήγησε τι συμβόλιζε το κάθε χρώμα. Το ροζ ήταν για το σεξ, το κόκκινο για την ζωή, το πορτοκαλί για θεραπεία, το κίτρινο για τον ήλιο, το πράσινο για την φύση, το τιρκουάζ για την μαγεία και την τέχνη, το μπλε για την γαλήνη και το μοβ για το πνεύμα.

Σε συνέντευξη του στο ABC7 το 1972 είπε: «Μου αρέσει να σκέφτομαι πως αυτά τα στοιχεία υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, όλοι τα μοιράζονται. Οι σημαίες έχουν να πουν κάτι, βάζοντας μια πολύχρωμη σημαία στο αυτοκίνητό σου λες κάτι».

«Η μέρα του πνεύματος», που καθιερώθηκε να είναι η τρίτη Πέμπτη του Οκτώβρη, είναι μια μέρα αλληλεγγύης προς την ΛΟΑΤΚΙ+ νεολαία. Εκατομμύρια κόσμος φοράει μοβ για να υποστηρίξει την ΛΟΑΤΚΙ+ νεολαία, περνώντας το μήνυμα στους νέους πως οι ομοφοβηκές συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές και πως όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος στο μπούλινγκ.

Με πληροφορίες από το PinkNews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ