Εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων, τις οποίες έχει προκαλέσει τόσο ο κορωνοϊός, όσο και η ενεργειακή κρίση.
Χαρτί, αυτοκίνητα, ημιαγωγοί, παιχνίδια, χαρτί υγείας, αλλά και καφές, φάρμακα, ακόμη και νερό, είναι μερικά από τα αγαθά που παρουσιάζουν ελλείψεις σε αρκετές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όπως αναφέρει το BBC, εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων και η αιτία για αυτές δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός.
Κίνα: Άνθρακας και χαρτί
Η ενεργειακή κρίση είναι ένας από τους παράγοντες που ευθύνεται για τις ελλείψεις, καθώς στην Κίνα περισσότερες από 20 επαρχίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Τουλάχιστον το 50% της ηλεκτροδότησης στη χώρα προέρχεται από τον άνθρακα, ο οποίος παρουσιάζει έλλειψη λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του παγκοσμίως. Λόγω της αυστηρής νομοθεσίας το κόστος δεν μπορεί να μετακυλιστεί στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να έχουν μειώσει την παραγωγή.
Επίσης, τα εργοστάσια αναγκάζονται να κλείνουν για μερικές μέρες ή μειώνουν την ενέργεια που χρησιμοποιούν, ενώ ήδη στη χώρα υπάρχει έλλειψη σε χαρτί.
ΗΠΑ: Παιχνίδια και χαρτί υγείας
Εδώ και αρκετές μέρες ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι τα Χριστούγεννα θα υπάρχουν ελλείψεις σε κάποια προϊόντα, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται από τα καταστήματα τα παιδικά παιχνίδια και το χαρτί υγείας.
Επίσης, στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί το στοκ σε καινούργια ρούχα, τροφή για κατοικίδια και εμφιαλωμένο νερό.
Ένας από τους λόγους που ευθύνονται για τις ελλείψεις στη χώρα είναι η συμφόρηση στα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς, όπου τα πλοία περιμένουν πολλές μέρες μέχρι να μπορέσουν να δέσουν και να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματα.
Ινδία: Αυτοκίνητα και ημιαγωγοί
Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ που προκάλεσε ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τη Maruti Suzuki, τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, αλλά και εταιρείες στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα, οι οποίες έχουν ήδη περιορίσει την παραγωγή τους.
Η έλλειψη ημιαγωγών επηρεάζει και την παραγωγή κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών, ενώ έχει επιδεινωθεί από τη μεγάλη μείωση των αποθεμάτων άνθρακα.
Βραζιλία: Καφές και νερό
Η μεγάλη ξηρασία που έχει πλήξει τη χώρα ευθύνεται εν μέρει για την απογοητευτική παραγωγή καφέ αυτής της χρονιάς, ενώ ο παγετός επηρέασε τις σοδειές και άλλων προϊόντων.
Δεδομένου ότι η Βραζιλία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο, δεν αποκλείεται η έλλειψη καφέ να επηρεάσει πολλές χώρες, όπου η τιμή του έχει ήδη αυξηθεί. Επίσης, η έλλειψη νερού στη χώρα έχει επηρεάσει τα ενεργειακά αποθέματά της, καθώς η ηλεκτροδότηση στη Βραζιλία προέρχεται κυρίως από την υδροηλεκτρική ενέργεια.
Λίβανος: Νερό και φάρμακα
Ιδιαίτερη ανησυσία υπάρχει για ελλείψεις σε νερό, φάρμακα και καύσιμα στον Λίβανο, καθώς εδώ και 18 μήνες η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει φτώχεια σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της.
Η εξάπλωση της πανδημίας έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, ενώ η έλλειψη σε καύσιμα έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες και επιχειρήσεις σε ιδιωτικές λύσεις προκειμένου να έχουν ρεύμα, που όμως πολλοί δεν μπορούν να τις εξασφαλίσουν.
Νιγηρία: Φυσικό αέριο
Σημαντικές ελλείψεις σε φυσικό αέριο σημειώνονται στη Νιγηρία, όπου χιλιάδες άνθρωποι το χρησιμοποιούν στη μαγειρική. Παρόλο που η χώρα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην Αφρική, η τιμή του LNG έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 60%, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις και νοικοκυριά να στρέφονται στα ξύλα και στα κάρβουνα.
Μία από τις αιτίες για τις ελλείψεις είναι η παγκόσμια μείωση στα αποθέματα, αλλά και η υποτίμηση του νομίσματος της χώρας.
Πηγή: newmoney.gr/BBC