Η υπέροχη Μαριάννα Τουμασάτου πετσόκοψε υπέροχα τον σεξισμό

«Έχετε τύψεις που αφήσατε το παιδί σπίτι;», ερωτήθηκε και η απάντησή της ήταν μια περιποιημένη γροθιά στις έμφυλες διακρίσεις.

Article featured image
Article featured image


Η Μαριάννα Τουμασάτου βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης στην πρεμιέρα της παράστασης «Αγώνας νέγρου και σκύλων» στο θέατρο «Τζένη Καρέζη». Ως «καλή» μανούλα, τάισε προηγουμένως το παιδί της, το έπλυνε και το έβαλε για ύπνο. Έπειτα, έβαλε και η ίδια τα καλά της και πήγε στο θέατρο χωρίς να την ακολουθούν οι Ερινύες.

Μετά το τέλος της παράστασης, έκανε δηλώσεις στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους και μια ερώτηση ήταν αρκετή, για να πετσοκόψει τον σεξισμό απλά, λιτά και απέριττα. Μια δημοσιογράφος, λοιπόν, την ρώτησε αν νιώθει τύψεις -πιθανότατα που λόγω της δουλειάς της αφήνει πολλές ώρες μόνη της την κόρη της- και η Μαριάννα απάντησε το αυτονόητο. «Τι θα πει μανούλα; Η μανούλα έβαλε το παιδί της για ύπνο και έφυγε. Έχετε ρωτήσει κάποιον άντρα αν έχει τύψεις που βγαίνει ή μόνο τις μανούλες;

Για ξανασκεφτείτε το πριν ρωτήσετε μια μανούλα, να ρωτήσετε και έναν μπαμπάκα. Οι τύψεις δεν είναι ίδιον των γυναικών, ούτε των μητέρων. Τύψεις είναι όταν δεν φέρεσαι καλά, όταν φέρεσαι καλά στο παιδί σου δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνεις τίποτα άλλο για να πουν οι άλλοι “Ααα είναι μια καλή μαμά”. Είμαι καλή μαμά έτσι κι αλλιώς».



Στο μεταξύ, χθες διαβάζαμε ότι ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), βαθμολόγησε την ΕΕ με 68 στα 100 και την Ελλάδα με 52,5 στα 100, τοποθετώντας τη χώρα, για μία ακόμη χρονιά, στην τελευταία θέση της κατάταξης. Από το 2010, αναφέρει η έκθεση του EIGE, η Ελλάδα παραμένει λίγο-πολύ στάσιμη σε ό,τι αφορά την έμφυλη ισότητα στους τομείς χρόνος, χρήμα, υγεία, εξουσία, εκπαίδευση και απασχόληση. Δύο πρόσφατα περιστατικά, αυτό και εκείνο για το οποίο γράφαμε χθες, επιβεβαιώνουν απλώς τα στατιστικά στοιχεία, δεικνύοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει πολύς ακόμη δρόμος να διανυθεί όσον αφορά στα ζητήματα της έμφυλης ισότητας.



Στην περίπτωση της Τουμασάτου δεν ξέρουμε βέβαια ποιο είναι το χειρότερο. Η ίδια η ερώτηση ή το γεγονός ότι η ερώτηση ειπώθηκε από μια άλλη γυναίκα. Ή ακόμη το γεγονός ότι μια γυναίκα, εν έτει 2021, πρέπει να πληροί τόσες πολλές «προϋποθέσεις» για να αποδείξει ότι είναι «καλή» μητέρα, επαγγελματίας, σύζυγος, γκόμενα, ερωμένη χωρίς η μια ιδιότητα να αναιρεί ή να μπαίνει στα χωράφια της άλλης. Δυστυχώς, το πρόβλημα υπάρχει και ίσως η κατανόησή του είναι μια καλή αρχή, για να θέσουμε τη συζήτηση σε μια νέα βάση. Όλα αυτά, για να μη χρειαστεί να απαντήσουμε πάλι, αν τελικά χρειάζεται ή όχι ο φεμινισμός…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ