Τα πολύ άβολα γλυπτά του Matteo Ingrao

Αντέχεις να τα δεις όλα; [Μεγάλες Εικόνες]

Article featured image
Article featured image


Η τέχνη είναι ένα μέσο το οποίο μπορεί να πάρει πολλές όψεις και να εκληφθεί ποικιλοτρόπως. Σε μερικές περιπτώσεις, λαμβάνει τη μορφή όμορφων τοπίων που μπορούν να σε ταξιδέψουν στα πιο φανταστικά μέρη, ενώ σε άλλες, μπορεί να σε ανατριχιάσει τόσο πολύ που θα μετανιώσεις την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισες να την αντικρίσεις. Είναι μερικοί φιλότεχνοι όμως, που εξιτάρονται όταν αντικρίζουν παράξενα έργα τέχνης, όπως για παράδειγμα αυτά του 31χρονου γλύπτη Matteo Ingrao που έχει τη βάση του στις Βρυξέλες.

infringe-01_fotor_city.jpg
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao



Ο καλλιτέχνης έχει μια πολύ ιδιαίτερη οπτική απέναντι στην τέχνη του, η οποία επικεντρώνεται πολλές φορές σε λεπτομέρειες του ανθρώπινου σώματος, συγκεκριμένα σε δόντια, δάχτυλα, πόρους, τρίχες και γενικά σε αυτά τα ανθρώπινα μέλη που θέλεις γερό στομάχι για να ασχοληθείς καλλιτεχνικά (και μη) μαζί τους. Εμπνευσμένος από όλα αυτά τα μέρη του σώματος, ο Ingrao δημιουργεί φυσικά και ψηφιακά γλυπτά που ενίοτε μοιάζουν βγαλμένα από τους χειρότερους εφιάλτες μας.

hypertrich-01_fotor_city.jpg
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao



Σε συνέντευξή του στο Vice είπε πως θέλει τα γλυπτά του να είναι όσο πιο λεπτομερή γίνεται, γι’ αυτό όταν φτιάχνει φυσικά γλυπτά χρησιμοποιεί σιλικόνη για να δημιουργήσει τη «σάρκα», η οποία «προσομοιάζει τη μαλακότητα του δέρματος αρκετά ρεαλιστικά».

Όταν ερωτήθηκε για τον λόγο που επικρατεί το ανθρώπινο σώμα στην τέχνη του, απάντησε πως έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η υφή των γλυπτών του όταν τα ολοκλήρωνε. «Γοητεύτηκα από την υφή και τα χρώματά τους, γενικά ενθουσιάζομαι όταν βλέπω ρυτίδες και δαχτυλικά αποτυπώματα. Όταν δεις από πολύ κοντά όλες αυτές τις πανέμορφες λεπτομέρειες μπορείς να δεις ολόκληρους χάρτες, τοπία και ποταμούς. Είναι σαν να είμαστε [οι άνθρωποι] ένας ολόκληρος κόσμος».

texture-05_fotor_city.jpg
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao



Σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά γλυπτά του, ξεκινάει επίσης με ανθρώπινη βάση αλλά εστιάζει περισσότερο στη στάση, την έκφραση, το φως και τις λεπτομέρειες των τριχών. Όπως και να ’χει «τα γλυπτά συνθέτονται κομμάτι-κομμάτι. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη τελική μορφή στο μυαλό μου», λέει.

img_9728_city.jpg
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao



portrait-09_fotor_city.png
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao



portrait-10_fotor_city.png
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao



portrait-11_fotor_city.png
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao



portrait-05_fotor_city.png
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao



Το υλικό και το ψηφιακό πλαίσιο του επιτρέπει να είναι ευέλικτος ως προς το πώς θα παρουσιάσει το τελικό αποτέλεσμα. Πιστεύει, για παράδειγμα, ότι κάποια από τα υλικά γλυπτά του δεν έχουν νόημα ούτε την πραγματική μορφή τους μέχρι να τα αιχμαλωτίσει ο φακός.

Γι’ αυτό, σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες που προτιμούν να δουλεύουν στο σχετικά κλειστό κύκλωμα των γκαλερί, των μουσείων και των καλλιτεχνικών κέντρων, ο Ingrao αποφασίζει να εκθέτει τα έργα του κατά βάση online – θεωρεί το Ίντερνετ μία μόνιμη έκθεση. Η αποστασιοποίησή του από τα παραδοσιακά κυκλώματα τέχνης επίσης πηγάζει από το γεγονός ότι δεν έχει λάβει επίσημη εκπαίδευση στον τομέα – έχει πτυχίο στη μετάφραση και μάστερ στην πολύγλωσση επικοινωνία.

img_9738_city.jpg
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao



img_9824_city.jpg
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao



img_8442_fotor_city.jpg
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao


indy-07_fotor_city.jpg
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao


indy-04_fotor_city.jpg
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao


cadre11_city.png
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao



neonate-03_fotor_city.jpg
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao



texture-06_fotor_city.jpg
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao



texture-07_fotor_city.jpg
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao



digital-06_fotor_city.png
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao


neonate-05_fotor_city.jpg
ΦΩΤΟ: Matteo Ingrao




Με πληροφορίες από
Vice, matteoingrao.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ