14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Τι μήνυμα κρύβεται πίσω από το σύμβολο του.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Διαβητικό Σύνδεσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day) δημιουργήθηκε το 1991 από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη απειλή για την υγεία που προκαλεί ο διαβήτης.


Το 2006, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έχει οριστεί ως μία από τις επίσημες μέρες των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα 61/225. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, η οποία είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Sir Frederick Banting, (1891-1941) ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1922.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η κυριότερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη στον κόσμο και προσεγγίζει παγκόσμιο κοινό που αριθμεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε περισσότερες από 160 χώρες. Η εκστρατεία εφιστά την προσοχή σε ζητήματα ύψιστης σημασίας για τον διαβητικό κόσμο και διατηρεί τον διαβήτη σταθερά στο επίκεντρο του δημόσιου και πολιτικού ενδιαφέροντος.

Η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη στοχεύει να είναι:

  • Η πλατφόρμα για την προώθηση των προσπαθειών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Η κινητήριος δύναμη για την προώθηση της σημασίας ανάλήψης συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση του διαβήτη ως ένα κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα υγείας.

Η εκστρατεία αντιπροσωπεύεται από ένα μπλε κύκλο, ο οποίος είναι το παγκόσμιο σύμβολο ευαισθητοποίησης του διαβήτη,· ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την ενότητα, ενώ το μπλε επιλέχθηκε ως το χρώμα των Ηνωμένων Εθνών. Ο μπλε κύκλος, ο οποίος υιοθέτηθηκε το 2007 μετά από το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για τον διαβήτη, δηλώνει την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας διαβήτη ως απάντηση στην επιδημία του διαβήτη.

Κάθε χρόνο, η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη επικεντρώνεται σε ένα ειδικό θέμα που διαρκεί για ένα ή περισσότερα χρόνια.

10 στοιχεία για τον Διαβήτη

  • Περίπου 463 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη
  • Ο διαβήτης είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκόσμια
  • Υπάρχουν δύο βασικές μορφές διαβήτη:
    Ο διαβήτης τύπου 1, ο οποίος χαρακτηρίζεται από παραγωγή ελάχιστης ή καθόλου ινσουλίνης
    Ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος προκύπτει από μη αποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης από το σώμα και ο οποίος μπορεί δυνητικά να αποτραπεί.
  • Μία τρίτη μορφή διαβήτη είναι ο διαβήτης κύησης
  • Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ πιο συνηθισμένος από τον διαβήτη τύπου 1
  • Οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια όταν ο διαβήτης διαγνωσθεί έγκαιρα και είναι καλά ελεγχόμενος
  • Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για μια καλή ζωή με τον διαβήτη
  • Η πλειοψηφία των θανάτων που οφείλονται στο διαβήτη προκύπτουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα
  • Ο διαβήτης είναι σημαντική αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμών
  • Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί! Τριάντα λεπτά φυσικής άσκησης μεσαίας έντασης τις περισσότερες μέρες σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ